Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Göran Palm död

/
  • Författaren och samhällsdebattören Göran Palm avled på tisdagen, 85 år gammal.
  • Författaren Göran Palm har avlidit, 85 år gammal.

Författaren och samhällsdebattören Göran Palm är död. Han avled på tisdagen, 85 år gammal, enligt Karneval förlag som gav ut hans böcker.
– Jag tycker att det är överväldigande tråkigt, så tätt efter Lars Gustafsson, säger skolkamraten och författaren Per Wästberg.

Annons

Göran Palm debuterade 1961 med diktsamlingen "Hundens besök" som då beskrevs som "nyenkel poesi". Därefter gav han ut "En orättvis betraktelse" (1966), "Indoktrineringen i Sverige" (1968) och böckerna om LM Ericsson (1972 och 1974). De sistnämnda böckerna föregicks av ett års anställning på telefonaktiebolaget.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg umgicks mycket med Palm under gymnasie- och universitetsåren och beskriver vännen som "lättsam och lätt att skratta med".

– Även om jag inte alltid delade hans litterära smak och inriktning hade vi mycket roligt tillsammans när vi väl träffades, eftersom vi hade samma humor, säger Per Wästberg till TT.

– Han var oerhört engagerad, först en estet och sedan gick han kraftfullt mot modernismen och introducerade det vi kallar nyenkelhet.

1984 utkom Göran Palms mest kända verk "Sverige – en vintersaga" som 1989, 1997 och 2005 följdes upp med fler delar.

Förläggaren Björn Eklund som gav ut flera av hans böcker berättar att författaren ägnade sina sista år åt en omarbetning av ”Sverige – en vintersaga”.

– I den nya utgåvan heter den ”Vintersagan Sverige” och det var så han ville ha det. Han hann färdigställa allting så den kommer ut i augusti. Han har alltså skrivit om hela den här 1 500-sidors-dikten. Varenda rad. För han var inte nöjd. Så man kan säga att han inte har passerat än. Han kommer tillbaka.

Göran Palm tilldelades Aftonbladets litteraturpris 1964 och fick Ferlinpriset 2003. 2006 delade han och Bodil Malmsten på Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Författaren Göran Greider håller Göran Palms livsverk högt.

– Han var en av mina favoritpoeter. Han öppnade poesin, förnyade den, försökte få bort det aristokratiska, exklusiva som hade stängt ute en massa läsare, redan på 60-talet i böcker som han gav ut.

– Sedan kastade han sig ut i arbetslivet och skrev reportageböcker om hur han hade jobbat på LM Ericsson och allt möjligt. Han skrev boken ”Indoktrineringen av Sverige” som betydde mycket för mig när jag vaknade upp politiskt en gång i tiden. Och sedan krönte han alltihop med ”Vintersagorna” på versepos, som jag tyckte var häpnadsväckande - han tog liksom mått på hela Sverige, säger Göran Greider till TT.

Göran Palms bortgång uppmärksammas på sociala medier, av bland andra Expressens kulturchef Karin Olsson.

"Göran Palm var en av de där poeterna som lyckades vara både radikal och folklig. Vem kan inte recitera något av Palm?", skriver hon på Twitter. (TT)

Mer läsning

Annons