Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Ove Allansson död

/
  • Författaren, sjömannen och Stig Sjödin-pristagaren Ove Allansson blev 83 år. Här på en bild från 1970-talet.

Annons

Författaren Ove Allansson har avlidit, skriver Göteborgs-Posten.

Ove Allansson debuterade 1967 med "Resan till Honduras" och räknas som en av arbetarförfattarna. Han har skrivit ett trettiotal böcker. Många av dem har livet till sjöss som tema. Han hade själv varit till sjöss.

– Han hade en förmåga att skildra yrkeslivet och arbetets villkor som är ganska unik. Det handlar ofta om solidaritet mellan arbetare. Han hade en självständig idé om socialism, var aldrig partiansluten, säger Anders Lindström, tidigare ordförande för Sjöfolksförbundet och vän till Allansson sedan många år, till Göteborgs-Posten.

Han har bland annat fått Ivar Lo-priset 1988, Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2003 och Stig Sjödinpriset 2008.

"Ove Allansson är sjöfolkets skildrare och i sin strävan att förbättra deras villkor riktar han ständigt ljuset mot orättvisorna ombord, han nagelfar klassamhället och avslöjar maktstrukturer", framhöll Stig Sjödin-sällskapet när Ove Allansson valdes till 2008 års pristagare. Detta med motiveringen "att han med osviklig glöd och energi bedriver kampen för dessa värden".

"Med Stig Sjödin delar han en aldrig sviktande känsla för varje människas grundläggande rättigheter, av vilka den till rättvisa och ett värdigt liv står främst".

Nu har Fackförbundet Sek instiftat ett nytt pris i Ove Allanssons eget namn med en prissumma på 100 000 kronor. Det ska delas ut för första gången 2017.

Ove Allansson avled i Göteborg natten till lördagen, 83 år gammal.

(TT-Arbetarbladet)

Mer läsning

Annons