Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Yasar Kemal död

/

En stark, bullrande röst för en förtryckt bondebefolkning har tystnat.
Den turkiske författaren Yasar Kemal blev 92 år.

Annons

Han var en av de ledande i sitt skrå och en ständig kandidat till att få Nobelpriset i litteratur.

Yasar Kemal, som hade kurdiskt påbrå, föddes i Anatolien i södra Turkiet och hans verk översattes till många språk. Bland de mest kända romantitlarna återfinns "Låt tistlarna brinna" och "Gräset som aldrig dör".

På sent 1970-tal var han verksam i Sverige efter att ha lämnat Turkiet på grund av den politiska utvecklingen. Han tvingades in för domstol flera gånger för sin politiska aktivism, och han var mycket kritisk till den turkiska regimens hårda tag mot den kurdiska befolkningen.

Sara Gidlund representerar den tredje generationen i Gidlunds förlag som haft med Yasar Kemal att göra.

– Jag förknippar honom väldigt starkt med de förtrycktas röst. Han företrädde ju en förtryckt bondebefolkning i Anatolien, säger hon till TT.

Hon minns en författare som gärna berättade sina romaner muntligt, oavsett om lyssnarna förstod vad han sade eller inte.

– Ändå blev alla väldigt trollbundna. Han hade en hög och mullrande stämma och nära till skratt.

De träffades sista gången över en lunch i Istanbul för ungefär tre år sedan. Yasar Kemal var mån om de svenska banden.

– Jag har en känsla av att han visste hur bra han var. Oberoende av parnasser och salonger hade han sin stora och oerhört breda publik i sitt hemland, som han mötte i vardagen.

Sara Gidlund minns en promenad för ett tiotal år sedan:

– Om man gick med honom på stan i Istanbul till exempel, var det som att påven kom. Han var så otroligt beundrad av dem som han företrädde i sina stora romaner.

På sistone vårdades Yasar Kemal på sjukhus i Istanbul för lunginflammation. Hans hälsa försämrades snabbt de senaste dagarna, enligt AFP.

"Sorgen i våra hjärtan är enorm. Både Turkiet och mänskligheten har förlorat en stor själ" skriver Turkiets kulturminister Omer Celik i en kommentar på Twitter.

Mer läsning

Annons