Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarpengar till Therese Eriksson

/
  • Grattis! Arbetarbladets frilansmedarbetare Therese Eriksson har fått konstnärsbidrag.

Therese Eriksson, litteraturkritiker från Skutskär, har fått ett tvåårigt konstnärsbidrag från Författarfonden på 160 000 kronor.

Annons

Therese Eriksson bor numera i Stockholm men har vikarierat som kulturredaktör på Arbetarbladet, brukar skriva recensioner här på kultursidan och sitter i juryn för Stig Dagermanpriset.

Kan man försörja sig som kritiker? Therese Eriksson fick frågan i en intervju i Uppsala Nya Tidning i våras: ”Nej, egentligen inte. Det är klart, jag kan skriva enbart kritik och få ut mer pengar än jag fick när jag jobbade 75 procent som vårdbiträde och hade 11 000 kronor före skatt i månaden. Men det säger väl inte så mycket?”.

Så bidraget från Författarfonden var välkommet. Det är tänkt att underlätta situationen för kulturjournalister och främja kulturjournalistiken.

Therese Eriksson är också aktuell med en egen bok – om Kerstin Ekman och hennes författarskap. Den ska ges ut i vår i en ny serie kallad Litterära profiler på h:ströms förlag:

”Med utgångspunkt hos Risten, berättarrösten i Kerstin Ekmans romantrilogi Vargskinnet och i en bemärkelse språkrör för hela författarskapet, och hennes tro på berättelsens kraft undersöker jag hur denna övertygelse löper som en röd tråd genom Kerstin Ekmans produktion, såväl i fiktionsprosan som i essäistiken”.

Även Gävlejournalisten Stefan Westrin, som medverkar på Arbetarbladets kultur- och nöjessidor, får bidrag från Sveriges Författarfond, 60 000 kronor. ”Det kan jag vara värd”, säger Stefan Westrin till Journalisten.se; ”man får offra sig mycket och jag ifrågasätter ibland mitt yrkesval”. Han planerar bland annat att fortsätta skriva på en påbörjad roman.

Mer läsning

Annons