Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formidabel Ulveson

/

Annons

Var han verkligen ensam på scenen? Efter ”Schackspelaren” har man känslan av att ha mött flera personer, men det är Johan Ulveson ensam som har, med eleganta övergångar, gestaltat dem alla.

”Schackspelaren” är skriven av Stefan Zweig och utspelar sig på ett fartyg mellan den gamla och nya världen. Ombord finns världsmästaren i schack, en trög bondson som har sin briljans i det inrutade spelets seghet. Han möter ett par av de andra passagerarna, som står inför en fälla, när en röst plötsligt skriker ut, förhindrar deras drag. Mannen som skriker är Dr B.

I hemstaden Wien, får vi veta (hela tiden enbart med Johan Ulvesons berättarröst och inhopp i de olika rollerna), har Dr B under isolering drivits till vansinnets brant av Gestapo. Genom en stulen schackbok motade han länge galenskapen, men till slut övertogs han av ett slags schackfeber, förlorade sig in i sitt eget huvud och de tusentals partier som han spelade mot sig själv.

På fartyget ställer han för första gången på två decennier upp pjäserna igen, nu mot världsmästaren. Är det en stig som han fortfarande kan vandra?

Det krävs inte extrema omständigheter som att sitta isolerad för att världen i ens egen hjärna ska te sig mer lockande. Dit kan man lockas av någonting så futtigt som vardagens tristess. Därför får ”Schackspelaren” med sin ytterlighet ändå någonting allmänmänskligt. Alla som någon gång har dragits med i en besatthet, följer lätt med i Johan Ulvesons berättelse, spännande trots att den knappt lämnar det eviga tankemalandet över bönder och drottningar. Han spelar karikatyrer som ändå blir mänskliga, och han pressar varje droppe humor som går ur en allvarlig text. Schack som metafor för livet har missbrukats av många, men här lyser det slitna motivet med svarta och vita rutor ovanligt klart.

Till sist: ”Schackspelaren” spelas även i Sandviken på måndag, så än finns chansen att se den formidable Ulveson. n

Annons