Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag: Lägg ner Riksutställningar

/

Riksutställningar läggs ner och en ny myndighet för museer och utställningar bildas. Det föreslås i den nya museiutredningen.

Annons

I den nya museiutredningen som presenterades för kulturminister Alice Bah-Kuhnke (MP), föreslås en viktig organisatorisk förändring. Tanken är att en helt ny myndighet för museer och utställningar ska bildas. Detta innebär att Riksutställningar, som är stationerat i Visby, avvecklas.

– Det har inget att göra med att Riksutställningar inte bedriver en bra verksamhet. Men deras tjänster efterfrågas inte tillräckligt hög utsträckning för att motivera dess existens, sade den särskilde utredaren Clas-Uno Frykholm på presskonferensen på Rosenbad.

Men det håller Riksutställningars generalsekreterare Rebecka Nolmark inte med om. Hon tycker att utredningens bild av Riksutställningars verksamhet är föråldrad.

– Det finns en risk att det missgynnar de mindre museerna, som ofta kämpar med små resurser, säger hon.

– Den omvärldsbevakning vi gör i dag är väldigt efterfrågad och det är ofta svårt för de mindre museerna att prioritera detta. Och här finns en stor spännvidd mellan de stora och de små museerna, säger hon.

Den nya myndigheten ska bland annat fördela bidrag till museerna, ansvara för museistatistiken, kvalitetsgranska de centrala museerna och bedriva omvärldsbevakning – delvis det Riksutställningar gör i dag.

– Museifrågorna är splittrade i dag och flera myndigheter har delansvar. Vi behöver en myndighet där allt ansvar samlas på ett ställe, säger Clas-Uno Frykholm.

I utredningen föreslås också en ny museilag, där museernas ställning som oberoende institutioner ska fastslås.

– Vi brukar använda uttrycket "armlängds avstånd". Politiken ska inte detaljstyra vilka utställningar museerna ska ha, utan det ska vara professionen som styr, säger Clas-Uno Frykholm.

I det ingår bland annat att museer ska få rätt att själva gallra bort föremål ur sina samlingar, för att frigöra plats och pengar. Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet för Sveriges Museer, ser positivt på förändringen.

– Vi kan bara välkomna att det tydliggörs hur gallringen ska göras. Vi har ju jobbat mycket med den här frågan och har känt att det har behövs riktlinjer, säger han.

Mer läsning

Annons