Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om förändrad public service

/
  • Anette Novak, regeringens särskilda mediepolitiska utredare.

Medieutredningen föreslår att en sammanslagning av SVT, SR och UR till ett bolag ska utredas.

Annons

I rapporten om public service, som lämnats till kulturdepartementet, står att en sammanslagning av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion, skulle frigöra resurser, skriver svt.se. Utredarna tar i det 56 sidor långa dokumentet upp 17 punkter som bör undersökas.

Bland annat vill Medieutredningen att regeringen utreder public services finansiering i framtiden. Två alternativ bör ses över: en skatteteknisk lösning och en allmän medieavgift per vuxen medborgare, rapporterar tidningen Journalisten.

Man vill korta längden på sändningstillstånden från sex till fyra år. Det föreslås också att Konkurrensverket ska göra en bedömning av mediemarknaden för att säkerställa att "en sund balans ska råda".

SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala anser att utredningen kommer med flera förslag som försvagar public service.

"Utredaren säger sig vilja stärka public service-bolagens oberoende men lägger samtidigt en lång rad förslag som minskar det. Vi kommer att göra våra inspel kring de frågor vi tycker är viktiga i samband med att vår tillståndsprocess drar igång", säger hon enligt svt.se. (TT)

Mer läsning

Annons