Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt hopp för Bergmanmuseum

Annons

Ingmar Bergmans hus på Fårö kan fortfarande bevaras som museum.
- Det är absolut inte kört, säger Jannike Åhlund från Bergmanveckan.
Ingmar Bergmans barn har beslutat sig för att sälja regissörens hem på Fårö. Men det betyder inte att planerna på ett Bergmanmuseum i huset är skrotade.
Under Bergmanveckan i slutet av juni hölls ett öppet samtal om planerna på att etablera ett "Bergman center" på Fårö. Det skulle ligga dels i Bergmans hem, dels i Fårö gamla skola.
Bergmans arvingar, hans barn och barnbarn, har bestämt sig för att sälja huset - men det är en lång process.
- Under samtalet sade Daniel Bergman (regissörens son) att familjens deadline för en försäljning är i slutet av 2009. Det är ungefär lika lång tid som det tar för oss att göra en projektstudie för hur Bergmanmuseet skulle se ut. Sedan är det en parallell process att hitta pengar för att köpa och driva huset, säger Jannike Åhlund.
- Daniel sade också att det högsta budet på huset inte nödvändigtvis är det bästa. Så visst finns det hopp.
Regeringen säger nej
Nu ska intressenterna bakom ett Bergmanmuseum försöka få statliga pengar till projektet, något som regeringen hittills inte gått med på. Däremot har Gotlands kommun enligt Jannike Åhlund ställt sig positiv till att ställa skolan till förfogande.
Hon vill inte uttala sig om huruvida skolan räcker för ett Bergmanmuseum.
- Jag kör inte med värsta scenarior. Det finns ingen plan B. Skolan och Bergmans hus skulle vara bäst och vi jobbar oförtrutet vidare med den lösningen.
Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons