Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fristadsförfattare till Gävle

Annons

Den turkiska författaren Ragip Zarakolu har stått åtalad i över 40 rättegångar, för att bland annat ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet 1915.

Måndag 11 maj talar han om just detta i en föreläsning arrangerad av föreningen Kulturum och Mezopotamiska kulturföreningen, på Stadsbiblioteket i Gävle.

2015 markerar 100-årsminnet av folkmordet, vilket uppmärksammas med både nya böcker och utställningar under året. Händelsen har kommit att kallas det okända folkmordet i första världskrigets skugga.

Ragip Zarakolu kom i december 2013 till Sverige som Sigtuna kommuns första fristadsförfattare och har även publicerat böcker som berör kurdernas och andra minoriteters situation i Turkiet.

1971 satt han fängslad fem månader för att ha haft ”hemliga relationer” med Amnesty International. Sedan 1977 driver han förlaget Belge Publishing House tillsammans med sin fru. Den 17 juni 2008 dömdes han för att ha gett ut boken ”The Truth Will Set Us Free: Armenians and Turks Reconciled” av författaren George Jerjian.

Under sin föreläsning i Gävle kommer Ragip Zarakolu att berätta med hjälp av tolk.

Mer läsning

Annons