Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynd vid virtuell grävning

/
  • Upptäckt. Intill den gamla vanliga stenversionen av Stonehenge har forskare funnit resterna av en version i trä. Foto: Dave Caulkin/AP/Scanpix

Annons

l Den världsberömda stensättningen Stonehenge i södra England har fått sällskap. Arkeologer har funnit en träversion av monumentet i samma område.

Med hjälp av radar har arkeologerna upptäckt ett cirkelformat dike mindre än en kilometer från stenformationen, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Det är ett remarkabelt fynd. Det kommer att helt kullkasta vår hittillsvarande syn på landskapet kring Stonehenge, säger professor Vince Gaffney, verksam vid universitetet i Birmingham, som lett utforskningen.

I diket har man funnit meterbreda gropar där träpålar kan ha stått. Ringen är 25 meter i diameter, bara fem meter mindre än Stonehenge. Enligt professor Gaffney kan de båda byggnadsverken ha rests ungefär samtidigt. Radarbilderna visar att träsättningen hade två ingångar, och inuti fanns en gravkulle som troligen tillkommit senare. Några spadar kommer forskarna dock inte att stoppa i marken.

– Nej, det här är en virtuell utgrävning. Vi skulle heller inte kunna gräva ut något i den här storleksordningen, säger Vince Gaffney.

Stonehenge tros vara rest i olika faser för mellan 2 000 och 4 000 år sedan.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons