Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri K hedrar Ai Weiwei

/
  • ”Blåfrusen”.  Av Katarina Eriksson.”Lindanserskan”. Av Peter J. Kautzky.
  • UTSTÄLLARNA. Galleri K:s Jordi Bota med Margareta Tideström Persson, Peter J. Kautzky och Ingemar Barr.
  • HYLLNING. Margareta Tideström Persson visar sitt stöd för den fängslade kinesiska konstnären Ai Weiwei.
  • Grafik på Galleri K. Gräsmotiv av Elisabeth Bergvall och ”Sagoberätterskan” av Bodil Lennartsson.

Annons

Sedan Ai Weiwei rövades bort av de kinesiska myndigheterna den tredje april, har hans internationella ryktbarhet exploderat, och om hans namn tidigare tillhörde konstens allmänbildning, är han nu ett namn som man bara måste känna till för att få sina tårtbitar i TP. Ai Weiweis öde har också fått en annars splittrad konstvärld att ena sig till hans stöd.

Ai Weiwei kan tyckas vara en märklig inledning i en text om vårens sista utställning på Galleri K. Nog för att galleriet kan locka fina konstnärer, men en utställning med Ai Weiwei lär vi, tyvärr, inte få se i regi av Jordi Bota på Galleri K.

Anledningen till Weiwei-inledningen är att Margareta Tideström Persson med sin ”Hommage to Ai Weiwei” sällar sig till stödskaran för den kinesiska konstnären.

Hon har i sitt grafiska blad utgått från hans konstverk av två cyklar fjättrade vid varandra, en spegelbild fångad i sig själv, som i Margareta Tideström Perssons version blir ett tecken och, samtidigt, en gestaltning av att sitta fast, kondenserad till en enda krumelur.

Övriga utställare som utmärker sig: Katarina Eriksson visar i sina två verk hur samma motiv kan få en väsensskild betydelse av hur färgerna används, där grodan och lövet i det grönfuktiga förbyts till en blåisande, frusen stämning.

Bodil Lennartsson nyanserar i ”Sagoberätterskan” bilden av den mjuka, läsande gumman. Vid en första anblick är det en Astrid Lindgren, men så upptäcker man munnen, lite snipigt ihopdragen, och genast gör Krösa-Maja entré i verket.

Peter J. Kautzky gör myllrande stadsbilder med lätt sagostämning – ”Sagoberätterskan” skulle kunna hitta på en story från dem – och är bäst i stämningsfulla ”Frukost i det gröna”. Men jag är allergisk mot guld i bildkonst, och de gyllene klickarna förstör helheten för mig.

Ingemar Barr bidrar med svartvita hägrar och havsörnar, och intill hänger Elisabeth Bergvalls skalbaggar, med små glimtar av färg. Den klassiska grafiken, svartvit med torrnål och akvatint, har svårt att hävda sig så fort mer spektakulära verk pockar på uppmärksamhet intill, och det krävs en sådan som Ulla Fries (som ställde ut tidigare i år på samma galleri) för att djur- och naturmotiv ska göra mig exalterad.n

konst

Grafikgruppen

Galleri K, Gävle

Utställningen pågår 28/5 12/6

Mer läsning

Annons