Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri Rosa Huset läggs ned

/
  • Konstgallerierna i Gävle faller som käglor. Snart stänger Galleri Rosa Huset. Man kommer dock att visa ytterligare några utställningar innan det är över.   Foto: Bodil Juggas

Galleridöden fortsätter skörda Gävleoffer. Nu visar det sig att Galleri Rosa Huset inte har långt kvar. Några konstutställningar till, under våren. Sen stänger man. Exakt när är dock inte klart.

Annons

– Vi sällar oss till den skara övriga gallerier som har upphört, konstaterar Regina Mucwicki Mabrouk med ett stänk av bitterhet i rösten.

– Det är trist, men det har varit en fantastisk tid, vi är glada över det vi har åstadkommit, tillägger hon.

Galleri Majoo i Gävle har nyligen lagt ned. Centralgalleriet i Gävle bommade igen året dessförinnan. I Sandviken försvann Galleri Galaxen. Galleri Lätting försvann med kulturhuskonkursen.

Och nu Galleri Rosa Huset i Gävle.

Galleriet har drivits sedan 2011 som en del av Stiftelsen Hedesundavävarnas verksamhet, som ett komplement till Skaparbyn på Ön i Hedesunda, med Regina Mucwicki Mabrouk som konstnärlig ledare.

Tanken var att man skulle använda lokalen på Nygatan för både utställningar och kurser.

Genom åren har Rosa Huset kunnat visa en lång rad konstnärer, bland annat bekanta namn som Esa Toivonen, Johan Thunberg, Ardy Strüwer, den vid tiden utvisningshotade Narek Aghajanyan, och en minnesutställning med verk av Birger Forsberg.

Men det blir för dyrt att fortsätta, förklarar Regina Mucwicki Mabrouk. ”Vi kommer att avsluta och istället koncentrera oss på Skaparbyn och vävlokalen i Hedesunda. Om det inte skulle hända ett underverk.”

Kulturlivet är bräckligt och upprätthålls av några få eldsjälar. Risken är att fler gallerier nu läggs ner, konstaterade Kristian Ekenberg i en krönika här på kultursidan i november. Efter förlusten av Lättings.

Han spådde rätt.

Mer läsning

Annons