Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle drabbat av elefantiasis

/

Strömvallen engagerar långt bortom kommungränsen.
I dag ger sig arkitekten Louise Nyström in i debatten. Hon är professor vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona och uttrycker förskräckelse över det planerade arenaprojektet: ”Än finns det tid att besinna sig”, skriver hon.

Louise Nyström var åren 1974-1987 anställd vid Statens Institut för Byggnadsforskning i Gävle. Hon har också arbetet vid Boverket samt med olika uppdrag för EU, Sida och FN. 2006 kom hennes senaste bok ”Arkitektur för livet”.

Annons

Västerut från Gävle gamla stadskärna ligger den vackra stadsparken och Boulognerskogen utmed Gavleån. På Gavleåns södra brink ligger tre institutioner i rad, Konserthuset, Strömvallen från 1923 (en gång Gunder Häggs hemvist) och Silvanum, tre fina byggnader i parklandskapet.

Ytterligare längre västerut finns Gävle högskola, inrymd i före detta kasernbyggnader. Söder om området finns Villastaden, med villor och trädgårdar från början av 1900-talet.

Där vill nu Gefle IF med Fastpartner AB, ett fastighetsföretag och hotellentreprenör, klämma in ett kolossbygge, inrymmande en modern fotbollsarena med 9 000 sittplatser, en tillbyggnad till konserthuset med kongressutrymmen för 1 500 personer och ett 15 våningar högt hotell med 200 rum.

 

Kommunens utredning visar att förslaget strider mot riksintressen för kulturmiljövård och inte är förenligt med PBL 3:12 kap och miljöbalkens 3-5 kap. Länsstyrelsen utreder en byggnadsminnesförklaring av Strömvallens läktare.

Trots det är kommunens samtliga nämnder positiva, liksom den största lokaltidningen Gefle Dagblad. Mot är bara miljöpartiet, Arbetarbladets kulturdel, Gävle Gille och länsstyrelsen.

 

Kommunens arbetsgrupp har tagit fram ett alternativ som är bättre förenligt med natur- och kulturintressen. Den gamla läktaren behålls och nya läktare byggs på de tre andra sidorna av fotbollsplanen. Publikkapaciteten blir då 5–6 000 platser. Ett mindre hotell kan inrymmas och Konserthuset får en mindre tillbyggnad för kongressutrymmen.

Detta förslag får dock naturligtvis inte samma goda ekonomi som det som framförts av Gefle IF/Fastpartner.

 

Arbetsgruppen vill att planprocessen ska drivas vidare, där man söker finna kompromisser mellan de två alternativen, helst som arkitekttävling eller parallella uppdrag. Utredningen har varit på samråd och kommunfullmäktige ska fatta beslut under våren 2009. Antagande av detaljplan kan tidigast ske vid årsskiftet 2009/2010.

 

Jag blir alldeles förskräckt av det förslag som Gefle IF och Fastpartner redovisat. Att man kan komma på att klämma in en mastodontarena och ett höghus i denna känsliga och vackra miljö! Arenan skulle rymma en tiondel av Gävles befolkning och dra med sig en rad konsekvenser i form av mer buller, trafik och parkering i närområdet.

Dessutom tvingas kommunen att komma med ett motförslag som även det förefaller vara ett alldeles för stort ingrepp. Att kommunen dessutom är beredd att tumma på sitt förslag bådar inte gott för framtiden. Än finns det tid att besinna sig och söka andra lokaliseringar, där en ny arena och kongressfaciliteter kan bli ett bra tillskott.

Bygg aldrig på platser som redan har hög kvalitet – bygg där kvaliteterna kan och behöver bli bättre!

 

 

Mer läsning

Annons