Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle – från genuskatastrof till genushjälte

/
  • Gävle kommuns nya bildhandbok. Titeln är glitterbeströdd i verkligheten.
  • Manno Endalib med skäggblomsterarrangemang av Nanna Amoruso Kokko, syns i Genusfotografens bildhandbok.

Annons

Ett fotografi av en gullig kärnfamilj (där mamma fick visa baken och benen men inte ansiktet) gjorde mig lite upprörd för några år sedan. Bilden fanns på omslaget till en turistbroschyr och skulle representera Gävle. Inuti broschyren fick en bild av två unga, blonda tjejer symbolisera shopping. Inskränkt och klichémässigt så man fick ont i magen.

Men det ska bli ändring nu. Dylikt ska inte förekomma i Gävle kommuns informationsmaterial fortsättningsvis. Tackar.

Gävle kommun har anlitat fotografen och genusvetaren Tomas Gunnarsson som blivit känd som ”Genusfotografen” för att göra en bildhandbok. Den ska ”inspirera till en genusmedveten och inkluderande bildkommunikation”.

Handboken har tagit två år att göra, informerar ett pressmeddelande. Kanske blev den där förfärliga turistbroschyren en tankeställare och startskott. Men också Gävlebor på stan har reagerat. Över fördomsfulla affischtavlor i Stadshusets skyltfönster.

Skräckexemplen som Genusfotografen radar upp är många. Männen dominerar och agerar i marknadsföringsmaterialet. Kvinnor framställs som passiva, beundrande betraktare. Antal synliga regnbågsfamiljer: noll, antal personer med (till synes) utomnordisk bakgrund: två, antal personer med (synliga) funktionsnedsättningar: noll, antal äldre människor: två.

Det är hur talande som helst. Och ganska roligt när Gävle kommuns kommunikationschef Johan Adolfsson fläks ut liggande i en utmanade pose. Bara björnfällen saknas. Arrangemanget är en ironisk kommentar till hur den kvinnliga skribenten Katrine Kielos fotograferades för ett författarporträtt.

Någon kanske irriterar sig på att Adolfsson får en helsida i boken och verkar stortrivas i sin nya roll som genushjälte. Men det är okej. Huvudsaken är resultatet.

Tyngdpunkten ligger på tips för att upptäcka och undvika könsstereotyper och genusklyschor som att chefer alltid är äldre, gifta, vita män, medan kvinnor med makt förminskas och sexualiseras (som i fallet Katrine Kielos). Näringslivets mäktigaste kvinna 2013, Sandvik-vd:n Petra Einarsson, porträtterades som en skrivbordsdekoration med särade läppar och vackra ben.

Anvisningarna för att generellt bete sig bättre är ytterst konkreta: ”Låt muslimer uttala sig och figurera i sammanhang som inte alls har med religion, invandring eller etnisk bakgrund att göra”.

En bildhandbok ska förstås innehålla mycket bilder. Det gör ”Bilder som förändrar världen”, den är verkligen motsatsen till tråkiga föreskrifter. Här finns personliga berättelser om normbrytare som sportnörden Alma, plattsättaren Christine och ridkillen Basem. Genusfotografen har också sysslat med att flinkt ”genusrenovera” illustrationer – exempelvis ett generande artikelfoto i Arbetarbladet 2012. Så nej, det är inte bara kommuner och inte bara Gävle som behöver lyssna på Genusfotografen.

*

Fotnot. Bildhandboken ”Bilder som förändrar världen” finns även i form av en fotoutställning. Kommuner, myndigheter, organisationer och företag ska kunna boka den för att visa internt.

Men först kan fotoutställningen ses på Silvanum i Gävle under våren. Från och med torsdag 31 mars när vernissage och handboksläpp hålls samtidigt, med besök av ”Genusfotografen” Tomas Gunnarsson.

LÄS MER: Efter genuskritiken – nu ska Gävle kommun bryta fördomarna med ny handbok

Mer läsning

Annons