Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har fått en Dagermanhörna

/
  • Nya Dagermanhörnan i Högskolebiblioteket i Gävle testas av Haideh Daragahi och Arne Ruth, på plats för att fira Tryckfrihetens årsdag 2 december.
  • Författaren Stig Dagerman hade rötterna i Älvkarleby.

Annons

Högskolebiblioteket i Gävle har gett plats för en Dagermanhörna i sina lokaler.

Den nyinredda Dagermanhörnan är en hyllning till författaren Stig Dagerman (1923–1954) och genom honom till det fria ordet.

Och vad passade bättre än invigning under firandet av Tryckfrihetsdagen 2 december. Dramatikern Stina Oscarson hade uppdraget att klippa bandet och publicisten Arne Ruth – en annan av dagens talare – testade läsfåtöljen.

I hörnan finns läsplatser och en samling böcker av och om Dagerman. Och även litteratur i anknytning till Dagermanpriset – det pris som årligen delas ut till den eller de som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Några berömda rader ur hans ”Dikt till en fri tidning” från 1947 citeras väl synligt på en skärm:

”Ordet är fritt – för den som vågar ta det. / Du har vågat – därför blev det ditt!”

Även dottern Lo Dagerman medverkade under årsdagen, uppkopplad via länk från USA. Hon kallade firandet av Tryckfrihetsdagen "ett evenemang så helt i Stigs anda" och tillade:

"Jag säger som Stig inför nyåret 1950: Måtte konstens trots bestå!"

2012 instiftades Dagermanseminariet av Högskolan i Gävle. Årligt firande av tryckfrihetsförordningen (världens första antogs i Sverige 2 december 1766) är en av aktiviteterna i en öppen seminarieserie under rubriken ”Litteratur och frihet”.

– Som Högskola har vi ett speciellt ansvar att värna dessa friheter. Vi är stolta över vår yttrandefrihet och att verka för ett demokratiskt och fritt samhälle, kommenterar rektor Maj-Britt Johansson i ett pressmeddelande.

Högskolebibliotekets Dagermanhörna är ytterligare en markering.

Och Dagermanrummet? Det finns förstås kvar som vanligt på Laxön i Älvkarleby, med Stig Dagermans skrivbord och skrivmaskin.

Mer läsning

Annons