Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har tagit sig sen tonåren

Som tonåring i Gävle kunde jag, besviket strosande bland Mankell- och Guillou-böcker på Bokia, drömma om den mytiska bokhandeln Hedengrens i Stockholm. Ett, vad det verkade, paradis av papper.

Annons

Nu är visserligen Stockholm inte omöjligt avlägset, och snart fick jag tillfälle att kliva in genom Hedengrens pärleport, men för städer och samhällen ännu längre bort än Gävle förblev Hedengrens en hägring för läshungriga ungdomar.

Som tonåring i dag hade jag inte behövt drömma.

Posten har presenterat en rapport om privatpersoners distanshandel med varandra, det vill säga den megaloppis av Blocket-begagnat gods som breder ut sig i brevlådorna. 2,7 miljoner svenskar har nu handlat på distans, enligt Posten, en ökning med 26 procent på ett år.

Begagnathandeln med barnvagnar och bilar har intresserat mig föga, men försäljningen av böcker på distans har öppnat en bokhylla vars bredd inte ens Hedengrens kan konkurrera med. Nej, inte ens Amazon kan, i pris eller utbud, tampas med exempelvis Alibris (inte att förväxla med svenska Adlibris) som förmedlar privata boksamlingar till nya läsare.

Filmuthyrning i brevlådan, musiktjänsten Spotify och nätläsning av dagstidningar från världens alla hörn har möjliggjort för kulturintresserade att stanna i provinsen. Om Gävle hade sett ut som det gjorde i mina tidiga tonår, före denna utveckling, är det osäkert om jag hade flyttat tillbaka hit efter några år i storstaden.

Även om jag älskar hur gamla filmer kan levereras till min brevlåda, och hur den politiske kolumnisten Frank Richs krönikor finns i min dator varje söndag, känns det som att denna litteraturhandel läsare emellan är den finaste biten av utvecklingen. Okunskap och uttråkning har inte en chans så länge människor slumpar ut redan lästa böcker som sedan länge är ur tryck.

Utan en sådan vänlig säljarsjäl hade jag aldrig haft en möjlighet på att få lägga beslag på den knarrige krönikören Auberon Waughs samlade Way of the world-kolumner.

Att det inte finns någon annan i Gävle med ett så bisarrt smalt intresse att diskutera boken med är en annan sak.

Mer läsning

Annons