Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har vinnarskalle

Jag har blädderläst Gävles officiella ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad.
Den är klar nu. En hel bok. Ett 288 sidor långt brandtal för Gävle. För Gävles stolta kultursatsningar i dag och i framtiden.
Man blir rörd. Och imponerad. Ja för sjutton.

Annons

Konkurrenten Lund har ju bara levererat 123 sidor.

Konkurrenten Uppsala har åstadkommit 151. Preliminärt. Men inte ens hunnit så långt som till att översätta sin ansökan till engelska.

Och det brinner som bekant i kulturknutarna. 31 oktober är sista inlämningsdag i den här tävlingen.

Kulturhuvudstadskandidaten Umeå då? Som utmålas som det stora konkurrentspöket. Jo, där sitter man med hundra sidor lite drygt. Inklusive bilagor. Färdigskrivet men ännu hemligt.

Inte särskilt märkvärdigt väl?

Så Gävle ligger bra till. Vad gäller kvantitet.

I det här sammanhanget vill alla inblandade förstås mycket hellre tala om kvalité.

Men jag tror att Gävles tungviktare till ansökan är ett vinnande koncept. Det här är sånt som EU producerar i parti och minut. Fett med snack om processer (54 förekomster i texten), integration (68 gånger), verksamheter (153 gånger) och projekt (497 gånger).

Inte minst – en kulturföretagarmodell i diagramform ingår.

Vänta bara, snart säger EU välkomna ombord.

Men om nu Gävle faktiskt skulle bli utsedd till Europeisk kulturhuvudstad 2014 – vad får Gävleborna själva ut av det?

I och med ansökan finns hela listan.

Bland attraktionerna: en glaskub på Stortorget som ett akvarium inuti vilket Världsmusikorkestern repeterar (supercoolt, men kanske kallt?), graffitiväggar i Boulognern (yes!), VM i fyrverkeri (oj), tävling – hitta Gävleborgs landskapsljud (hihi), digital stadsvandring (tja).

Kulturhuvudstadsgruppen lyckas nämna ordet festival 240 gånger i Gävles ansökan så vänta er rekordmånga såna.

”Tävling” och ”konferens” är också hyggligt frekventa.

Tyngdpunkten ligger annars på musik/ljud (klockspelet i Rådhuset hårdlanseras), skulptur och oväntade händelser i stadsmiljön.

En besynnerlighet är den tydligen bergfasta tron på att ett hotell- och arenabygge vid Strömvallen ska bli av.

Formuleringen ”den befintliga sittplatsläktaren har ett kulturvärde och återanvänds i den nya stadion” är en rysare. Återanvänds? Som i att recykla stenen eller?

Internet som ny mötesplats (digital, 81 träffar) är en stor sak i Gävles ansökan. Gävle blir liksom därmed automatiskt både lilla söta Gävle och hela vida världen. Men innovativa kulturprojekt på nätet – allvarligt, jag tror juryn kommer att älska det.

Ett bedårande för att inte säga insmickrande grepp är också att Gävle liknar sin kultursatsning vid komponerandet av ett musikstycke. Som en högst påtaglig notbild över tiden, med teman, variationer och omtagningar.

Efter 31 oktober kan en vinnare så småningom utses. Troligare är dock att juryn låter flera eller till och med alla kandidatstäderna gå vidare till en andra kvalomgång. Jag tippar att Gävle är med där.

Mer läsning

Annons