Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle minns Tjernobyl med bollhav

/
  • Michael Cocke, konstnärlig ledare för Folkteatern Gävleborg, Einar Ander från Gävle symfoniorkester och länsmusikchef Kenneth Johansson har pratat ihop sig om en kulturell minnesvecka 25 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Och bollarna ska få sin plats i en teaterscenografi.

Av säckarna med en triljon bollhavsbollar att döma så är det en tämligen fri tolkning av Tjernobyl-olyckan och dess påverkan på Gävleborg som Folkteatern har gjort.

Annons

Pjäsen ”Vi skulle ju handla” har premiär på exakt minuten 25 år efter kärnkraftskatastrofen.

Men ”Vi skulle ju handla”, skriven av författarkollektivet Bläck, är bara en av flera pusselbitar i denna kulturella minnesvecka av Tjernobyl. Ingrävning av minnen och föremål på Länsmuseet, Tjernobyl-konsert med Gävle symfoniorkester, dans på temat på Stortorget … (Se listan för fler programpunkter).

Minnesveckan handlar inte så mycket om själva olyckan som hur den har påverkat oss.

– Efter Tjernobyl blev vi medvetna om att vi är en del av världen, säger Folkteaterns konstnärliga ledare Michael Cocke. I efterhand känns det som om den globaliserade världen tog sin början här då.

”Vi skulle ju handla” utspelas på ett köpcentrum och utanför dess dörrar har någonting hänt, oklart vad, men kopplingen till Tjernobyl för tankarna i en viss riktning.

Symfoniorkestern står för programpunkten med svagast koppling till olyckan, och får mer ses som symbolisk.

– Vår tanke var att kunna bidra med musikens helande kraft, säger Einar Ander från orkestern.

Hur har kärnkraftsolyckan i Fukushima påverkat arbetet?

– Vanligtvis vill man gärna att teatern ska vara dagsaktuell, men den här gången hade jag gärna sett att vi inte hade varit så aktuella, säger Michael Cocke. Vi har fått gå igenom varje replik och se hur de påverkas av det som hänt i Japan. ”Vi skulle ju handla” är en rolig pjäs och vi vill att det ska vara värdigt och inte skoja på fel sätt.

Kärnkraftsmotståndarna har fått vatten på sin kvarn, men minnesveckan för Tjernobyl undviker att ta politisk ställning i kärnkraftsfrågan.

Michael Cocke var före tsunamin först skeptisk till om det skulle finnas ett intresse i att pilla på detta gamla radioaktiva sår, men han övertygades snart om att behovet fortfarande är stort att bearbeta känslorna från 25 år sedan.

– Alla vill berätta om hur det var den där dagen.

Mer läsning

Annons