Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg gillar community-trenden

/
  • NORRSUNDET PÅ FOLKTEATERN. Ensemblen i ”Vita pumps”, som spelas som en del av temadagen om communityteater i Gävle. Även Lotta Ramqvists pjäs ”Äntligen” spelas under lördagen.

Annons

När tog du senast del av en berättelse som handlar om dig?

Globaliseringen av kulturutbudet, med tillgång till allt från direktsända operaföreställningar från världens stora scener på svenska biografer till nätshopping av den senaste Jonathan Franzen-romanen, har stora fördelar, men med tillgång till all världens kultur finns också baksidan att vi själva blir mindre.

Kanske är det en av anledningarna till att ”community” har blivit ett av de hetaste orden i teatervärlden. I dag är det tema communityteater i Folkteaterns lokaler i Gävle, där pjäserna ”Vita pumps” och ”Äntligen” spelas.

Communityteatern är en teater som tar fasta på en plats och människorna som bor där, ger dem de konstnärliga verktygen att berätta sin historia. En viktig del av communityteatern är också mötet mellan amatörer och proffs.

Om du läser det här och bor i Norrsundet behöver du inte tänka tillbaka särskilt många månader för att svara på den inledande frågan. Norrsundet har lite otippat blivit en av communityteaterns brännpunkter i Sverige – otippat för att teaterformen annars mest förknippas med förort och multikulti. Fabriksnedläggningen gav upphov till trilogin där ”Vita pumps” är den sista delen, som föregicks av ”Jävla finnar” och ”Fabrikens barn”. Men som journalisten Ulrika Hallin konstaterar i ett intressant reportage om communityteater i Teatertidningen: Fenomenet är inte nytt, bara ordet. Som exempel på historisk tillbakablick tar hon Folkteaterns ”Den stora vreden”.

Communityteater ersätter inte den traditionella teatern. Men den ger en vitamininjektion till en teatervärld som ofta kan upplevas som instängd, dammig.

Har inte amatörteatergrupper fyllt den funktionen? Nej, inte fullt ut, för som jag ser det är det väsentliga i communityteatern att katalysatorn kommer utifrån, en professionell teaterarbetare som ger ramen. Utan America Vera-Zavala och de andra i Botkyrka communityteater hade berättelsen om Norrsundet i fabriksnedläggningarnas tid inte skrivits.

Förhoppningsvis kan Gävleborg fortsätta att ligga i framkant även när Botkyrka communityteater drar vidare. Lördagens temadag på Folkteatern är ett tecken på att viljan finns.

Mer läsning

Annons