Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg har en kulturklyfta

/
  • De kommunala kultursatsningarna går inte som tåget i hela Gävleborgs län.

Annons

En av Gävleborgs kommuner är en vit fläck på kulturkartan. En av Gävleborgs kommuner satsar minst i hela landet på kultur. 434 kronor per person och år.

2 000 kronor mer tycker andra svenska kommuner behövs.

Skillnaden gör kulturklyftan uppenbar.

Var du bor i landet har stor betydelse för ditt kulturliv, konstaterar SVT Kulturnyheterna i en stor granskning som nyligen publicerats.

Hur ligger Gävle och Sandviken till? Riktigt hyggligt jämförelsevis.

Den vita fläcken är hälsingekommunen Nordanstig i norra Gävleborg. Bara inom länet är kulturklyftan en ravin.

De dramatiska skillnaderna visar sig när siffrorna redovisas i antal satsade kronor per person. Kommunpolitikerna kan snåla som de vill. Enbart tillgång till bibliotek är en lagstadgad rättighet.

Mest pengar på kulturområdet satsar Umeå, 2 524 kronor per person och år enligt statistiken som är från 2014. Alltså mer än 2 000 kronor mer än minstingen Nordanstig.

Och det beror inte på att Umeå var europeisk kulturhuvudstad det året, enligt SVT Kulturnyheterna – Umeå låg i topp redan tidigare, tillsammans med glesbygdskommuner som Emmaboda och Åsele.

Det sägs istället handla om tradition – att kulturfrågorna på dessa orter genom året ansetts politiskt viktiga.

Där är Sandviken ett legendariskt gott exempel. Sandviken satsar enligt samma statistik 1 535 konor per person och år. Man hamnar därmed på plats nummer tolv i Sverige, med Gävle lite bakefter som nummer 15 i rankingen och summan 1 501 kronor.

Men inte nog med det. Sandvikenborna är nöjda med det kommunala kulturutbudet. Nöjdast av alla i hela landet. Nöjdare än någonsin tidigare dessutom! Det visar en annan aktuell undersökning från Statistiska Centralbyrån.

I den mäts årligen vad medborgarna tycker om kommunens service på olika områden. När det gäller kulturområdet toppar Sandviken nöjdhetsindex, tillsammans med Umeå och Luleå. Detta bland 138 undersökta kommuner förra året.

”Kulturen har en stark plats i Sandviken och jag är stolt över att vi lyckats skapa Kulturcentrum. Under 2015 erbjöd Kulturcentrum närmare 400 olika programpunkter”, kommenterar Monica Jacobsson, kommunfullmäktiges ordförande i ett pressmeddelande.

Det är klart att Stockholm och Norrlandsutposten Åsele inte kan vara likadana glittrande kulturmetropoler. Man accepterar det. Men faktum är alltså att Åsele kommun satsar dubbelt mer mycket på kultur räknat per invånare än vad Stockholm gör.

Gävleborgskommunen Nordanstig får chans att förklara sin bottennotering i SVT Kulturnyheternas granskning. Man hänvisar till liten ort, typisk landsbygdsproblematik och att man hellre litar till ideella krafter. En annan kulturbottenkommun försvarar sig med att alla kulturkostnader inte syns på papperet. Som en gång när en amatörteaterförening ville ha bidrag. Då skickade kommunen ut arbetsmarknadsenheten för att röja sly runt scenen istället eftersom föreställning skulle spelas utomhus; ”Det var säkert värt 100 000 kronor”, säger en politiker.

Nej, siffror ska man kanske inte stirra sig blind på. Men superbra med en granskning som belyser skrämmande kulturklyfta. Och fenomenet supernöjda Sandvikenbor borde alla se och lära av.

Mer läsning

Annons