Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs form i form

/

Annons

Det var inte i går vi såg en knyppeldyna. Men faktiskt alldeles häromdagen. I mys-tv-serien ”Från Larkrise till Candelford” där miljön är engelsk landsortshåla vid sent 1800-tal. En av stadens äldre damer sörjde över att det inte fanns någon marknad för hennes knypplade spetsar längre, fabrikerna höll på att ta över. Redan då, alltså.

Men helt utdött är nu inte hantverket trots allt. Kerstin Höglund i Enånger i Hälsingland, kallar sig till och med knypplerska. Hon är en av tolv slöjdare, hantverkare och formgivare som just nu visar sina verk på Hälsinglands Museum. Utställningen ”Tolv format” är resultatet av ett ettårigt workshop-projekt kring formgivning och produktutveckling på temat Form i Gävleborg.

Bland utställarna finns också textilformgivaren Lena Löthman från Sandviken som har verkstad och butik på Högbo bruk, och vävaren Ulla Forsberg, Gävle.

”Tolv format” hade vernissage i Hudriksvall i lördags och pågår till 31 mars 2012. Det är kanske ingen vågad gissning att den också kommer till Länsmuseet i Gävle så småningom.

Mer läsning

Annons