Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefilmare hyllar Schubert

/

Om 1800-talskompositören Schubert tvingats välja musikvideoregissör hade han nog fastnat för Nils Persson, 75, från Gävle. De passar bra ihop. Lite långsamma och känslosamma. Men porlande och dramatiska när det gäller.

Annons

Nils Persson har gjort en personlig hyllning till Frans Schubert, med filmen ”Schubert såg aldrig havet”. Egentligen ett bildspel, där magisk natur tonar förbi till sånger och pianostycken och filmarens egen berättarröst.

Jag tycker mycket om Nils Perssons fotografier – tekniskt perfekta och besjälade. Man blir rörd av hans innerliga förhållande till den mästerliga tonsättaren vars tragiska levnadsöde vi ges glimtar ur.

”Mjuka harmonier och sköna melodier trollband under tonåren. Men snart lockade ett djärvare tonspråk. Tills jag ganska sent i livet upptäckte en annan Schubert: den ensamme vandraren med sina existentiella grubblerier”, förklarar Nils Persson.

Operabio har ju blivit populärt på senare tid. ”Schubert såg aldrig havet” är en motsvarande musikupplevelse i stiliserat miniformat (22 minuter). Lokal poesibio kan man kanske säga.

Filmen är gjord i samarbete med Idka, med något yngre kraften Olle ”Oljud” Åberg som support.

Den premiärvisas för inbjudna gäster på Filmstaden i Gävle i kväll. Jag har tjuvkikat på dvd:n. Andra kommer att kunna ta del av filmen via Musikbiblioteket.

Mer läsning

Annons