Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefokus på Finland

Annons

Finlands sak är vår, tycker Föreningen Nordens lokalavdelning i Gävle.

Den kommande säsongens arrangemang ägnas huvudsakligen grannlandet i öst. Med bland annat en hel föreläsningsserie om de finska krigen. Detta som förberedelse till en bildningsresa till Karelen och S:t Petersburg, som man bjuder in till, i augusti.

Men först lite svensk spelmansmusik. Vid vårens inledande föreläsning talar musiketnologen Karin Eriksson om vad det innebär att vara riksspelman.

*

Så här ser Föreningen Nordens hela vårprogram ut:

Tisdag 3 februari: "Zornmärket och riksspelmän". Föreläsare är Karin Eriksson, doktorand vid Uppsala universitet. Arrangemang i Gävles Stadsbibliotek, i samarbete med Kultur och fritid.

Onsdag 4 februari: Introduktion till föreläsningsserien ”När Finlands sak var vår” med författaren och journalisten Eric Björklund. Hålls i Vasasalen i Vasaskolan.

Onsdag 18 februari: ”Salpalinjen på Näset och Jordbrukshjälpen”. Eric Björklunds föreläsningsserie fortsätter. I Vasaskolan.

Onsdag 4 mars: ”Kvarkentrafiken under Vinterkriget”. Eric Björklunds föreläsningsserie fortsätter. I Vasaskolan.

Onsdag 18 mars: ”Petsamotrafiken och Tysktrafiken”. Eric Björklunds föreläsningsserie fortsätter. I Vasaskolan.

Tisdag 14 april: ”S:t Petersburgs svenska historia”. Författaren Bengt Jangfeldt berättar. Föreläsning i Stadsbiblioteket.

Föreningen Nordens Gävleavdelningen passar i sitt vårutskick också på att Norden-tipsa om Mariehamns litteraturdagar på Åland, 19-23 mars, detta år på tema ”flykt”.

Mer läsning

Annons