Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlegrafiken skiter inte i traditionerna

/
  • Bessie Dammert Wilcke och Elisabeth Bergvall är två av Gävles konstgrafiker som medverkar i vårsäsongens sista utställning på Galleri K.

Annons

Grafiskt blad eller plansch? Var slutar konsten och var börjar det kommersiella trycket?

Gränsen är inte lika självklar som den var en gång. Med tiden kommer nya tekniker och datorer är också en ny teknik, konstaterar Gävlekonstnären Jordi Bota.

Själv kallar han sig klassiker och minns när en litografi krävde svett; ”man gick med 20 kilos stenar under armen”. I dag fungerar det lika bra att jobba i plast.

Jordi Bota har samlat nio lokala konstgrafiker – sig själv inräknad – till en samlingsutställning på Galleri K.

Hantverkskunnandet må variera, men här det ingen som direkt skiter i traditionerna även om vissa håller dem högre. Som Bota med sina utsökta kompositioner, perfektionisten Peter Kautzky och Ingemar Barr, detaljist i några fågelstudier.

Övriga känns mindre fyrkantiga. Friare också i motivval. Mest intressant är Silvia Moscoso vars drömmar tycks expandera utanför ramen. Hon experimenterar även i form.

Anna Carin Stenman visar ”Livslinje” som en serie där människan är densamma men hennes yttre i den sista bilden infiltrerats av fula fuktfläckar. Bessie Dammert Wilckes får bligar närgånget ur mörkret. Bodil Lennartssons nostalgiska ”Sagans träd” minns jag varmt från förr.

Nya och gamla verk blandas i utställningen. Den är ett städat smakprov på vad som görs i grafikverkstaden i Gävle.

Men också en försmak av en större utställning med många fler deltagare från Gävle Konstgrafiker i Lövstabruk senare i sommar. Där får föreningen ett helt magasin att visa upp sig i, tillsammans med publikmagneten Johan Thunberg.

Mer läsning

Annons