Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlehöjdaren Hilow

/

En tecknare som förföljts för sina satirer ställer ut i Gävle. Det kunde egentligen inte vara mer aktuellt. Men numera tar sig hans engagemang andra uttryck. Saad Hilow målar, mestadels i olja och i en mångfald tekniker.

Annons

Mångfald. Ordet återkommer gång på gång när han talar om sin konst. Saad Hilow strävar efter ett system, en harmoni i blandningar. Såväl på målarduken som bland olika kulturer i samhället.

Han har en uttalad filosofi. Han kallar den kompositionism. Olika bildspråk får synas, till och med inom en och samma ram. Tydligast märks det i ett självporträtt med konstnären i fyra versioner – bland annat som expressionistiskt gestaltad artist med sin klassiskt målade spegelbild på staffliet. Lämpligare visitkort kan man inte tänka sig!

Saad Hilow har, efter konstutbildning i Bagdad, gått Gävle Konstskola och blev vald som 2014 års stipendiat. Det betydde att han också fick ställa ut i Tallbo under sommaren. Det är till stor del samma verk som nu visas för Gävlepubliken. Saad Hilow behärskar hantverket, förstår att använda alla ismer och kan leka med betraktarens öga, berömde Niels Hebert som recenserade utställningen.

I "Ensamhet" svävar knivskarpa sfärer ut från sin yta. Några poetiskt surrealistiska målningar har detaljer, som sticker ut på riktigt, tillverkade i frigolit, eller helt enkelt tjock färg använd som skulptural effekt.

Intensiteten finns överallt i Saad Hilows drivna och spännande kompositioner. Ändå vill min blick hela tiden återvända till några av hans enklare studier – den kvinnliga nakenmodellen i ateljén, och den medelålders mannen som porträtterats i en karmstol. Han tycks i samma stund vilande och på väg, mitt i livet.

Saad Hilow är en höjdare på flera sätt. Konstverken kostar upp till 100 000 kronor. Det är sannerligen inga priser vi är vana vid i Gävle.

Mer läsning

Annons