Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlejournalist skriver om krig i Bang

/

Senaste numret av den feministiska tidskriften Bang har krig som tema, och en av de medverkande skribenterna är Gävlejournalisten Irja Olsson, som i en inledande del tillsammans med Arazo Arif och Hanin Shakrah skriver om hur det är att fly sitt hemland. Irja Olsson kom som krigsbarn till Sverige 1944 och har skrivit böcker om sina upplevelser.

Annons

Deras berättelser ger en personlig introduktion till ämnet, innan tonen blir mer teoretisk. Poeten Naima Chahboun skriver en uppdaterad krigsordlista, som uppmärksammar förskjutningarna i språket som gör orden bedrägliga att använda. Exempel: ”Asyl: Gammaldags slutenvårdsanstalt. Hanteringen av asylärenden liknar fortfarande ett dårhus, men dagens processer syftar inte till att låsa in människor utan till att stänga dem ute.” Serietecknaren Hanna Stenman frågar sig i sitt bidrag om världen verkligen skulle vara fredligare om den styrdes av kvinnor.

Riktigt intressant blir det dock först i reservofficeren Sigrid Alikis essä om hur svensk jämställdhet går på export genom försvarsmakten. Vilket kan låta som en god idé – men framstår som betydligt mer tveksam efter att ha läst Alikis text. Ty det är inte blott ett värnande om kvinnors situation i krigsdrabbade länder som har gjort denna svenska kompetens attraktiv i storpolitiken, utan här finns också mer suspekta strategiska anledningar. I utbildningsmaterialet, som citeras, står det: ”Vinn kvinnorna, och du vinner familjen. Vinn familjen och du tar ett stort steg framåt mot att vinna hela befolkningen.” Militär som bara hämtar in strategisk information från männen i civilbefolkningen riskerar också att gå miste om viktig information.

”Sverige, med sitt rykte som freds- och kvinnorättsivrare, är den partner som USA behöver för att på riktigt befästa sin roll globalt ansvarig för kvinnors säkerhet. Från Sverige exporteras alltså inte bara mängder med vapen utan även den svenska jämställdheten i militär förpackning”, skriver Sigrid Aliki.

När jag läser Bangs krigsnummer, tänker jag på hur kulturtidskrifterna för några veckor sedan leddes fram till stupstocken av Alliansen och räddades av en benådning i sista stund. Vem i det svenska medielandskapet berättar om hur genuskompetens går i militär export om inte Bang gör det?

Fotnot: Mireya Echeverría Quezada, ursprungligen från Gävle, utsågs i veckan till ny chefredaktör för Bang.

Mer läsning

Annons