Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekonsten svingar handväskan

/

Handväskprotesterna har kommit även till Gävle. Efter att Växjö kommun fått kalla fötter om en staty av Danuta Danielsson, som 1985 dängde sin handväska i huvudet på en nazist, har statyer och skulpturer över hela landet försetts med handväskor till stöd för verket.

Annons

I Gävle ståtar nu bland annat Gustav Vasa (av Ida Matton) i Kvarnparken med en handväska och Kasper (av Göran Strååt) gör sin retfulla gest mot Gävle teater med handväskan dinglande från armen.

Det hela får till och med ett queerperspektiv när den nakna Gunder Hägg (av Olof Ahlberg) springer med en handväska utanför Strömvallen.

Handväskprotesterna är inte första gången som Gävles offentliga konstverk engagerar sig i debatten. Inför valet i höstas fick konstverken feministiskt rosa accessoarer.

Kulturnämnden i Växjö anser att statyn av Danuta Danielsson uppmanar till våld, medan statyns försvarare menar att handväskesvingandet snarare ska ses som en motståndshandling.

Handväskan som metaforiskt vapen har visat sig vara effektiv i samhällsdebatten. Minns den av författaren Sisela Lindblom initierade handväskdebatten om lyxkonsumtion och Mona Sahlins ifrågasatta Louis Vuitton-väska för 6 000 kronor. Men att se handväskan som ett riktigt vapen? Det hela ter sig bara ängsligt av kulturnämnden. DN:s Andreas Nordström skrev att resonemanget är som hämtat ur "Lille Fridolf".

Om rasistiska Sverigedemokraterna beväpnar sig med chica handväskor istället för järnrör får vi kanske tänka om. Just nu ser vi dock med glädje på hur Gunder Hägg och hans statykompisar ger Danuta Danielsson och konstnären Susanna Arwin sitt stöd.

Mer läsning

Annons