Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekonstnär undersöker musik och politik i Sveriges Radio

/
  • Gävlebon Mikael Strömberg är radioaktuell igen, med en ny säsong av musikmagasinet

Annons

Ett radioprogram som spänner öronen i världsmusik och mångkultur, starka kvinnliga konstnärskap, arvet efter proggen och punken, DIY-rörelsen och förorternas musik.

Så beskrivs "Musikmagasinet Musik & Politik" som görs av Gävlebon Mikael Strömberg och kan höras i Sveriges Radio P2.

Nu är det dags för en ny säsong av radioserien. Första avsnittet sänds lördag 23 januari. Klockan 12.03 för att vara exakt.

”Musik är inte bara underhållning. En del manar till eftertanke och motstånd”, deklarerar programledaren.

Vad har ideologi att vinna på en ökad förståelse och användning av musik? Förutom texterna, finns det någonting i tonerna och anslaget som triggar igång politiskt färgade musikidéer? Sådana frågor söker Mikael Strömberg svar på.

De fem första avsnitten i ”Musik och politik” sändes i somras och handlade om antikens musiksyn, över till protestsång och musikrevolt, censur och musikpolisiära krafter, och avslutades med musik i krig.

I fortsättningen medverkar bland andra Ozan Sunar (Moriska Paviljonen i Malmö), pianisten Kristine Scholz, tonsättaren Carin Bartosch Edström, musikern Mattias Alkberg och författarna Per Wirtén, Aase Berg, Katarina Mazetti och Po Tidholm (författare).

Gävlejournalisten och ljudkonstnären Mikael Strömberg har tidigare producerat en rad program för Sveriges Radio, bland annat filmmusikmagasinet ”SYNK”, ”Starka Musikupplevelser”, ”Ljudo – om ljuden i våra liv”, ”Vi bygger musiken”, och även dokumentärer om Nino Ramsby, Anders Eliasson och Karl-Erik Welin.

Mer läsning

Annons