Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlesymfoniker bland stjärnor och galaxer

/

Annons

Hubble-teleskopets bilder av kolliderande galaxer har inspirerat till musikstycket ”Cosmic dancer”. Med en inledningsvis ensam trombon färdas lyssnaren ut i rymden. Det är ett ödesmättat och även pampigt verk som nu ska framföras av Gävle symfoniorkester och solisten Mikael Rudolfsson.

Rudolfsson är en stjärna som återvänder. Han spelade med Gävlesymfonikerna en säsong 2008 men har sedan dess blivit en eftersökt och prisbelönt solotrombonist. Bland priserna finns också Signalpriset som vanns av Mikael Rudolfsson när det delades ut i Gävle för första gången 2014.

Han spelar gärna samtida musik. Som Benjamin de Murashkins trombonkonsert ”Cosmic dancer” från 2012.

Konserten anknyter även till österländsk filosofi och har fått sitt namn efter en skildring av den hinduiska guden Shiva som utför sin gudomliga dans för att förstöra ett utmattat universum innan Brahma startar skapelseprocessen.

På pulten står norska dirigenten Halldis Rønning. Hon ska dessutom under kvällen leda orkestern genom Johan Halvorsens ”Norske Eventyrsbilleder” och Nielsens ”Heliosouvertyr”. Halldis Rønning var som nyutbildad 2006 den första kvinnan någonsin som fick dirigera i Hanoi Opera House, omtalar Gävle Konserthus i ett pressmeddelande inför konserten.

Den norska tonsättaren Johan Halvorsen (18641935) är inte lika känd som Grieg för oss men räknas till sitt hemlands stora. Carl Nielsen känner vi bättre; ouvertyren som ska framföras gjorde publiksuccé direkt vid uruppförandet 1903 och har blivit en tradition vid det danska nyårsfirandet.

”Cosmic dancer”-konserten ges i Gävle Konserthus torsdag 25 februari.

Mer läsning

Annons