Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlesymfonikerna gjorde succé i Asien

/
  • Gävlesymfonikernas chefdirigent Jaime Martín på Asienturné.

Asienturnén blev – fantastisk. Gävle Symfoniorkester togs emot av en entusiastisk publik i Sydkorea och Kina.
– Vi är trötta men väldigt väldigt glada, summerar konserthuschefen Örjan Hans-Ers.

Annons

Vid lunchtid på onsdagen steg musikerna ur bussarna framför Gävle Konserthus. Tillbaka igen, efter orkesterns första utlandsturné på sjutton år.

Den gick, under sex dagar i början av juni, till världsstäderna Seuol och till Shanghai.

– Shanghai Symphony Hall, en magiskt lokal, vilken akustik, utbrister en hänförd Örjan Hans-Ers.

– Allt har fungerat klockrent. Orkestern har varit i toppform. I varje konsert har vi tagit ett stort steg framåt.

Och mottagandet?

– Succéartat! Publiken var entusiastisk och högljudd. Folk använder rösterna och applåderar ibland mellan satserna. Det är vi inte så vana vid.

Örjan Hans-Ers noterade att den sydkoreanska publiken verkade mycket ungdomlig. Det kom även mycket familjer med barn. Och var i det närmaste fullsatt överallt.

Vad har ni mer fått ut av turnén?

– Vi har lärt oss vad som är viktigt rent logistiskt. Vi har svetsat samman gänget. Man får sånt fokus. Orkestern var bra när vi åkte i väg. Den kommer hem ännu bättre.

– Vi har rest med en av de största agenturerna i världen och knutit nya kontakter. Vi har satt ett avtryck tills vi åker nästa gång.

När blir nästa gång?

– Det kan jag inte svara på. Men det finns många trådar nu. Det får verkligen inte dröja lika länge igen.

En orkester som gör sig bemärkt utomlands klättrar i rankingen och får därmed bättre framtida förutsättningar vad gäller spelplatser och gage, förklarar Öran Hans-Ers.

”Vilken avslutning på turnén! Publiken i Shanghai ropade in solisten till två extranummer och orkestern och Jaime blev inropad till två extranummer efter pausen - helt underbart...”, meddelade Gävle Symfoniorkesters Facebooksida 6 juni.

Men det som möter Gävle Symfoniorkestern när den återvänder är inte lika glatt. Ett skuggbudgetförslag från Sverigedemokraterna som vill avveckla orkestern omedelbart. Och en fortsatt insändardebatt där Gävle Symfoniorkesters existens ifrågasätts.

Konserthusets kommunikationschef Mikael Forsblom suckar.

– Turnén var en magisk upplevelse, att få uppleva den responsen. Då känns det lite underligt att komma hem och läsa att vi är en smal del av kulturen.

– Vi har stärkt både vår renommé och kvalitén i orkestern med den här resan. Det är ett stort uppdrag som vi har och som vi fyller.

Dessutom tar vi Gävle med oss ut i världen, poängterar han.

Gävle Symfoniorkester gav även en konsert i den sydkoreanska storstaden Ulsan och gjorde ett framträdande under företagareventet Sweden Days i Seuol.

– Mottagandet har varit helt fantastiskt. Det här kommer vi att bära med oss hela sommaren, säger Mikael Forsblom.

Efter världsstädernas scener väntar ett framträdande för Gävlesymfonikerna på Dalhalla mot slutet av sommaren. Förutsatt att instrumenten landat lika lyckligt i Sverige. De kommer i eget flygplan, ett bagage på 2,2 ton.

Mer läsning

Annons