Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlevink till världsarvet

/

Naivistiskt hälsingemåleri i mystiskt modern tappning. Vi fascineras av Bodil Lennartssons mini-utställning som öppnar i Gävle i dag.

Annons

Kvinnor som ser ut som små tanter, med sluttande axlar i romantiska, spetskantade klänningar. De tycks i rätt förnöjd väntan, på ett liv som nog inte tänker börja. En av flicktanterna har pråligt klätts till bondebröllop med feberrosigt sminkade kinder.

Gävlekonstnären Bodil Lennartssons målningar förbryllar. Men kanske är det inte kvinnorollens gestaltning man ska leta efter.

Lennartsson är tidvis bosatt i Hälsingland. Hon vinkar till gammalt bondemåleri, till det vi kan se på väggarna i Hälsinglands världsarvsgårdar. Dit associerar både färgskalan, bakgrundernas fusk-kolonner, ramarnas rödbruna lister, och hennes fagra jänter med namn som Brita-Kajsa.

Tanken går förresten också till gamla tiders ambulerande bygdefotografer som porträtterade personer framför kulisser med antika motiv.

Lennartssons utställning är mycket liten, sju bilder i konsthantverksbutiken Kollakollas gallerihörna 7 kvadrat. Ett smakprov ur hennes måleri. Hon visar förutom kvinnoporträtten ett landskap och ett par som ålderdomligt tråder dans. Den naivistiska framställningen påminner också om daterade sagoboksillustrationer.

Det är lugnande på ett egendomligt sätt med dessa hemlighetsfulla ansikten. Man betraktar en annan värld. Lika museal –och berättelsebärande – som världsarvet.

Bodil Lennartssons utställning har vernissage 29 augusti och pågår till 26 september.

Mer läsning

Annons