Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamma tag mot homofobi i Eslöv

/
  • Marcus Baldemar och Mattias Brunn i

Riksteatern och Forum för levande historia försöker nu ta itu med de trakasserier som ledde till en avbruten föreställning i Eslöv.

Annons

Föreställningen spelades inför gymnasielever i Eslöv och tillsammans med den aktuella gymnasieskolan har man dragit upp riktlinjerna för ett fördjupat samarbete, berättar Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

– Det viktigaste just nu är att det i den här salongen kanske satt unga människor som identifierar sig som homo-, bi- eller transsexuella. De måste få en annan upplevelse än det här och känna att deras rättigheter tas till vara, säger han till TT.

Det var den avslutande föreställningen av "Männen med rosa triangel" som avbröts efter att en grupp elever hånat skådespelarna och gjort kräkljud när ordet bög nämndes. Pjäsen är baserad på Heinz Hegers bok från 1972 och handlar om homosexuella i nazisternas koncentrationsläger.

Såväl skådespelarna som andra elever och skolpersonal försökte tala de hånfulla eleverna till rätta redan under förställningen.

Måns Lagerlöf upplever att gymnasieskolan nu på bästa sätt försöker hantera det inträffade. (TT)

Fotnot: "Männen med rosa triangel" är gjord av Mattias Brunn, konstnärlig ledare på Folkteatern Gävleborg. Han spelade själv med i föreställningen och tog beslutet att avbryta den.

*

LÄS MER: Folkteaterns konstnärliga ledare avbröt föreställning efter hån.

Mer läsning

Annons