Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gergijev till årets Östersjöfestival

/
  • Den ryske dirigenten Valerij Gergijev.   Dmitry Lovetsky/AP/TT
  • Michael Tydén, chef för Östersjöfestivalen.   Lars Pehrsson / SvD / TT
  • Dirigenten Valerij Gergijev, en av Rysslands främsta kulturpersonligheter, tillsammans med president Putin i Moskva, 2008.   Alexei Druzhinin/AP/TT

Årets storsatsning under Östersjöfestivalen är det storslagna verket "Gurrelieder", med 300 musiker och sångare på scen. Kritiken mot en av festivalens grundare, världsdirigenten Valerij Gergijev, har inte påverkat programmet. Den ryske dirigenten och Putinanhängaren deltar även i år.

Annons

Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna slår sina påsar ihop, och ger en jättekonsert med bland annat Eric Ericsons kammarkör och Orphei drängar. Verket som framförs under Esa-Pekka Salonens ledning är Schönbergs "Gurrelieder", som sällan spelas just på grund av de många musiker som krävs: sammanlagt 300 musiker och sångare står på scen.

– Det är ett unikt framträdande och dessutom har vi med operasångaren Michael Weinius för första gången. Vi försöker också få med sådant som inte händer så ofta, exempelvis Esa-Pekka Salonens "Karawane" som uruppfördes i Schweiz i höstas. Framöver kommer fler beställningsverk, säger Östersjöfestivalens chef Michael Tydén, som tillsammans med Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergijev grundat festivalen.

En tanke med den klassiska festivalen är att rikta ljuset på Östersjöns miljöproblem, men det främsta målet är att främja möten mellan länder och människor i regionen. Sedan starten 2002 har spänningarna ökat väsentligt och förra året möttes festivalen av protester sedan Gergijev upprepade gånger uttalat sitt stöd för den ryske presidenten Vladimir Putin, Rysslands invasion av Georgiska Sydossetien och nu senast annekteringen av Krim.

– Vi har noga diskuterat det faktum att Gergijev är med i år också. Hur vi än har vridit och vänt på frågan så tror vi ändå på en dialog och på möten mellan människor. Gergijev är musiker och inte beslutsfattare, säger Michael Tydén och fortsätter:

– Vi känner av en rädsla hos många baltiska länder. Därför är det viktigt att fortsätta mötas, festivalen skapar en dialog mellan oss och andra.

Men ni tonar ner det politiska till förmån för konstnärliga möten?

– Ja. Vi försöker skapa en plattform, för såväl miljöfrågor som politiska diskussioner. Jag hoppas att vi kan stå utanför de rent politiska diskussionerna, man ska kunna resonera om principer utan att ta ställning.

Mer läsning

Annons