Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad nyhet: Folkets hus tänkte om – visar Joe Hill-filmen!

/
  • Bo Widerbergs
  • Thommy Berggren i

Annons

Snabba ryck! I morse kunde vi avslöja den lite tråkiga nyheten att Gävle slarvat bort chansen att visa Bo Widerbergs filmklassiker om Joe Hill.

Folkets hus-biografen hade bokat in en konsert med CajsaStina Åkerström istället för Joe Hill.

Men på eftermiddagen kom glädjande besked. Arbetarbladets rapportering hade satt i gång nya förhandlingar. Nu är det klart att Folkets hus i Gävle trots allt kommer att visa Widerbergs nyrestaurerade film ”Joe Hill”.

Allt löste sig i sista stund inför minnesdagen 19 november.

Denna dag arrangeras en specialvisning av ”Joe Hill” i Stockholm. Filmen följs av ett samtal med huvudrollsinnehavaren Thommy Berggren och författaren Göran Greider (aktuell med boken ”Städerna som minns Joe Hill”).

Film och samtal ska samtidigt livesändas till Folkets hus-biografer runt om i Sverige som visat sitt intresse för arrangemanget, från början elva stycken. Från Malmö i söder till Umeå i norr.

Gävle hörde inte dit. Kvällen 19 november var Gävles Folkets hus vikt för artisten CajsaStina Åkerström.

Hennes konsert flyttades dock nyligen till en mindre lokal eftersom arrangemanget inte sålt förväntat antal biljetter.

Folkets hus-biografen var plötsligt ledig. Och efter förnyade kontakter med Folkets Hus och Parker i Stockholm under fredagen kunde Gävle boka in Joe Hill-arrangemanget.

Protestsångaren, fackföreningskämpen och Gävlesonen Joe Hill hedras över hela världen i år. Det är 100 år sedan han avrättades i Salt Lake City.

Dödsdatumet 19 november högtidlighålls i Gävle med ett minnesprogram som arrangerats gemensamt av bland annat Arbetarteatern Pegasus, Sveriges Fängelsemuseum och Joe Hill-gården.

En följd av den sent inbokade filmvisningen är tyvärr att den kommer att konkurrera med några av dessa programpunkter.

*

LÄS MER: Gävle slarvade bort Joe Hill-filmen.

Mer läsning

Annons