Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Globalt champagnerus

/

Annons

Senaste numret av Atlantic Monthly innehåller en exposé över den nya globala ekonomiska eliten värdig Tom Wolfe.

I ett mycket initierat reportage, som följer denna elit världen runt, drivs tesen att den nya generationen superrika har lämnat sina landsmän bakom sig, att en amerikansk bankdirektör har mer gemensamt med en direktör från ett afrikanskt land än med människorna som han ser på gatan från sitt kontor. Denna frånkoppling från verkligheten som pågår där nere på gatan förklarar axelryckningen över att ekonomin kraschar medan champagnen alltjämt flödar. De utgör en nation i sig.

Paradoxalt nog beror dessa nya miljardärers likgiltighet inför den lidande och krympande medelklassen på att de själva kommer från enkla förhållanden. Förmögenheten är deras egen, inte ärvd. Som en rysk oligark förklarar i reportaget: ”Om en man inte är en oligark är det någonting fel på honom. Alla startade på samma ställe, alla hade kunnat göra det”.

Journalisten Chrystia Freeland avslutar texten med en varning för den sociala oro, och vad den kan medföra, som skapas om dessa två verkligheter fortsätter att glida ifrån varandra. För den som vill förstå mekanismerna bakom världsekonomins elit är ”The Rise of the new global elite” nödvändig läsning.KE

Mer läsning

Annons