Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glödande poet leder listan

/

Annons


1. (ny) Stig Sjödin
Vilken idealisk bok! Vilken perfekt ingång till ett författarskap! Har man aldrig riktigt bekantat sig med brukets brutalglödande poet Stig Sjödin är tillfället nu. Diktsamlingen ”Söndagsbarn skall mycket se” utges som Sandvikenbaserade Stig Sjödin-sällskapets årsskrift 2011. Den har kongenialt vald målning av Lars Westerman på omslaget. Och förord av Göran Greider – som ägnar Stig Sjödin en nästan oanständigt lidelsefull hyllning.

2. (ny) Ann Petrén
Briljerar i filmen ”Happy end”, aktuell i Gävle. 2011 är 57-åriga skådespelaren Ann Petréns år. Hon fick DN:s kulturpris ”för sin osvikliga inlevelseförmåga och förmåga att skapa rollfigurer vi aldrig glömmer”. Och hon uppträder lika självklart på teaterscenen i antika dramat ”Orestien” som i senaste Åsa Nisse-farsen. Petrén bar slips en gång på Guldbaggegalan, bara det. Vi bugar.
Foto: Scanpix

3. (ny) Sara Mannheimer
Får veckans mesta beröm av kultursidans recensent. Hennes nya roman ”Handlingen” är en böckernas bok. ”En djupt originell resa in i litteraturen, som man blir lycklig av att följa med på”.
Foto: Hélen Karlsson

4. (ny) Klungan
Humorgruppen Klungan, känd från radio och tv, kom till Gävle teater med ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”. Bejublad föreställning, två kvällar. Det var en enda lång skrattkramp.


5. (ny) Guitar Hero-gitarren
Leksak? No way. En musikerkvartett ledd av musikforskaren Palle Dahlstedt är på turné under namnet YouHero med omprogrammerade Guitar Hero-kontroller som instrument. Fräckt! Genomskärande konsertupplevelse, vittnar en rad Youtubeklipp. Hoppas framträdandet på Spegeln i Gävle i går var lika vasst.


Dawit Isaak (1), Jonas Kjellgren (2), Länsmuseets arkeologer (3), Gunnar Westberg (4), Ordmatcher (5).

Mer läsning

Annons