Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God dag, nya Älvkarlebyförfattare!

/
  • Villemo Linngård Oksanen i Älvkarleby är en av förlaget Natur & Kulturs debutförfattare i höst.
  • Ur

Annons

Men sov då, unge! Så säger man ju inte. Man läser snällt en saga, hämtar ett glas vatten, hämtar favoritgosedjuret, kontrollerar garderoben efter monster, läser en saga till, hämtar en kopp varm mjölk…

Känt faktum: läggningsritualen för älskade små barn frestar på tålamodet.

Kärt besvär. Men det är inte utan att de vuxna ibland känner sig som den lilla kunglighetens betjänter.

”God natt, Ers Majestät” heter en ny bilderbok som på pricken fångar situationen.

Den kommer ut 29 augusti och gör före detta högstadieläraren Villemo Linngård Oksanen i Älvkarleby till en av höstens debutförfattare.

Hon skickade sitt manus till ett enda förlag. Beskedet kom oväntat snabbt. Förläggaren ringde mitt under ett leklandskalas; ”vi vill ge ut din bok”.

– Det kändes ju helt fantastiskt, jätteroligt och overkligt! Det ska bli så spännande att få den i handen och lukta på den, säger Villemo Linngård Oksanen.

När vi talas vid väntar hon nämligen fortfarande. Än så länge har ingen av oss sett de färdiga boksidorna annat än i datorn.

”God natt Ers Majestät” riktar sig till 3–6-åringar. Sagan är traditionell men avväpnande lekfull och vardagsnära. Lika oemotståndligt näpen som träffsäker.

Det handlar om hur kammarherrar och köksor passa upp på rikets mycket kortväxta kung som inte kan sova. Läs familjens lilla huvudperson som ska nattas. Igenkänningsfaktorn för normalt curlande svenska föräldrar torde vara skyhög.

– Mina barn tycker också den är väldigt, väldigt bra!

Förstås.

– Den blev levande för dom på ett helt annat sätt än när jag bara berättade, när text och bild förenades som det kan göra på ett underbart sätt i bilderböcker.

Förlaget Natur & Kultur föreslog att norska illustratören Åshild Kanstad Johnson skulle engageras som bildskapare. Villemo Linngård Oksanen är mycket nöjd med resultatet även om processen varit lång sedan glädjebeskedet i april 2014.

Men nu kan hon fira. Det blir officiell bokrelease på Tierps bibliotek 19 september och glassfest med inspiratörerna, egna barnen Caspian, 10, Julian, 6, och Cordelia, 5.

– Jag fick idén till berättelsen en kväll när min dåvarande fyraåring inte kunde sova och ville ha än det ena än det andra, sin pyjamas och sitt gosedjur och vatten.

Var det ditt första bokmanus?

– Jag hade skickat in en gång förut men inte blivit antagen. Jag lärde mig något av det tror jag, hur man ska berätta. Sen gick jag en fantastisk skrivarkurs och läraren sa ”skicka in den här texten, den är färdig!”.

Det är den som nu blivit ”God natt Ers Majestät”.

Men sanningen är att Villemo Linngård Oksanen har hela byrålådan full av påbörjade böcker. Som tonåring drömde hon inte om att bli idrottsstjärna eller skådespelare utan nobelpristagare i litteratur.

Vägen hittills har gått över jobbet som lärare i engelska i Tierp. Men efter sista föräldraledigheten ville Villemo Linngård Oksanen inte tillbaka till ekorrhjulet igen. Hon sa upp sig för att skriva och översätta istället.

Var tolfte vecka kommer ett nytt manus från förlaget Harlequin/Harper Collins. Villemo Linngård Oksanen översätter romaner med titlar som ”Toner av passion”, ”Piratens dotter” och ”Förbjuden förbindelse”.

Och byrålådan har hon inte riktigt haft tid att öppna.

Vad finns i den?

– Jag har en del små barnmanus som ligger och gror. Men jag vill jättegärna skriva för vuxna också.

I Svensk Bokhandels stora översikt över kommande böcker får några av säsongens debutanter presentera sig med egna ord. Villemo Linngård Oksanen valde att skriva om livets krokiga vägar. Från drömmen om en karriär som Framstående Författare, till vardagens fiskpinnar – och ett magiskt telefonsamtal som förändrade allt:

”Plötsligt är den så nära att jag kan känna doften av de nya, obläddrade boksidorna. Drömmen inom räckhåll, mina ord i tryck. En ljuvlig liten saga sprungen ur kärleken till det finaste jag fått. En barnbok som aldrig ger mig Nobelpriset men som gör mig lika varm och stolt ändå”.

Mer läsning

Annons