Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graffiti för Norrlands sak – Rolfcarlwerner får hederspris

Annons

Graffitikonstnären Rolfcarlwerner i Gävle har tilldelats ett fint Norrlandspris. Han får årets Olof Högberg-plakett av Norrlandsförbundet. Den går till förtjänta män och kvinnor som arbetat för Norrlands sak.

Gävlekonstnären Rolfcarlwerner får Norrländskt hedersbetygelse.

Rolfcarlwerner är etablerad och känd över hela Sverige men har en orädd inställning till sitt skapande och försöker påverka samtiden, skriver Norrlandsförbundet. Man konstaterar att konstnären arbetar i ”en omisskännlig, färgstark och kraftfull stilblandning”.

”Jag känner mig mycket stolt”, meddelar Rolfcarlwerner i en kommentar i sociala medier.

I synnerhet som sällskapet är fint, menar han; Olof Högberg-plaketten har delats ut sedan 1950-talet och bland annat gått till författarna Sara Lidman och Kerstin Ekman, till poeten Stig Sjödin, fotografen Hilding Mickelsson, konstnären Bengt Lindström, skådespelaren Rolf Lassgård och operasångaren Malena Ernman.

Norrlandsförbundet delar ut fem Olof Högbergplaketter årligen, en i varje Norrlandslän. 2016 belönades Folkteaterns musiker Görgen Antonsson.

Hela motiveringen för priset till Gävlekonstnären Rolfcarlwerner lyder:

”I sin färgsprakande graffitikonst har RolfCarlWerner utvecklat konstarten från gatumiljön. Han finns representerad på museer och offentliga miljöer. Han tilldelas Högberg-plaketten Gävleborgs län 2017”.

Rolfcarlwerner arbetar just nu med en graffitimålning i nya Gavlehovshallen och utsmyckningen är inne i slutfasen. Därför hade han inte möjlighet att närvara vid överlämnandet av plaketten vid en ceremoni i Luleå på måndagen.

– Det kom som en total överraskning. Men känns otroligt hedersamt. Jag menar, det är såna som Lars Molin och Allan Edwall som fått den!

LÄS OCKSÅ: Rolfcarlwerner spraymålar Gavlehov

Annons