Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslös rörelse i Mackmyra

/

Det rör på sig i Mackmyra Brukspark. Årets sommarutställning har kommit på plats. Invigning i söndags till smekande saxofontoner och ett stilla regn.
Jag tänker att vädret inte är så dumt ändå, för grönskan blir grönare i vätan och konstverken får en tyngd som solstrålar ibland alltför lätt trollar bort.

Annons

Skulpturutställning 2015 i Mackmyra har tema rörelse och vad passar egentligen bättre utomhus där besökaren själv måste röra sig längs en stig – och vinden tar tag i fritt hängande plexiglasskivor eller sätter fladder i lösa tyger.

Rörelse är ett lika bundet som fritt tema. Många verk gestaltar mer eller mindre medvetet denna motsättning. Textilkonstnären Lisbeth Wahlbergs tygfågel – en ”blånäbbad röd Mackmyraskräckla” – rör sig vilt under trädkronorna men kommer ingenstans. Den snurrar runt runt i sin tråd.

Anna Nyberg Pudelzon har gjort två busiga sångsvanar på en cykel. Svanarna är av hönsnät och liksom den stadiga herrcykeln opåverkade av blåsten, men näbben pekar som ett streck – på väg, i flygande fart!

Även tiden kan ses som en rörelse. Konstduon [krig] visar en installation av färgglada fleecefiltar. Hur många fleecefiltar har vi inte själva liggande därhemma! Trender kommer, uppfyller oss, och försvinner. Man kan också föreställa sig berget av sammanflätade filtar som en ombonad borg av trygghet. Men den är nog bedräglig – att döma av titeln: ”Lönekarusell”. Även samhällsförändringar är en orolig rörelse.

I den lilla ån ligger ett ufo förtöjt. Det är Ingela Edkvists ”I sfären”, en mystisk akrylplastbubbla, fritt flytande likväl stillastående på sin plats. Inuti skymtar ett eget ekosystem av växtlighet och rinnande fukt. Växandets långsamma rörelse är det ena vi tänker på. Det andra är klimatförändringars plötsliga språng som hotar vår lilla skyddande jordbubbla.

Naturens växtkraft påminner också Maria Forsling Jenke om med sina prilliga fantasiblommor ”Flora”. Formade av tygremsor, tre välsvarvade stänglar som sticker upp ur parkgrönskan.

För mig påminner dessa frimodiga blomster om ytterligare en aktuell rörelse, människors farofyllda resa över gränser. Gestalterna må vara främmande men finner sig väl tillrätta och känns välkomnade i sin nya hemmiljö.

Förflyttning av liknande slag finns i Saida Karuse Söderström skulpturer, sammansatta av från havet ilandflutna ting.

Att associera till migration i idyllen i Mackmyra Brukspark låter kanske långsökt. Men tanken är fri att röra sig. Åtminstone den.

Sammanfattningsvis – en sommarutställning med stor och tillåtande rymd.

*

Fotnot. Ännu mer sommarkonst i trakten blir det lördag 13 juni. Då öppnar Forsbacka Bruk säsongens utställning. Konstnärerna Ann-Margret Söderström och Anna Nyberg Pudelzon ska visa verk både inomhus och utomhus.

Mer läsning

Annons