Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis gästrikeläsare!

/

Annons

Gästrikelitteraturen, visst finns den. Som medeltida fabel och hyllad modernism, som lokalhistoria och arbetarromaner.

Så grattis ni läsare som listat titlar och vinner en gästrikebok!

Arbetarbladet Kultur utlyste förra söndagen en tävling, i samband med att vi publicerade ett utdrag ur före detta Storviksbon Madeleine Bäcks debutroman ”Vattnet drar”. Den handlar om unga gästrikebor och utspelar sig på olika platser i Gästrikland.

Men var har landskapet tidigare skildrats i litteraturen? Läsarna ombads komma med förslag.

Många har förstås tänkt på namnkunniga författare som Per Gunnar Evander och Per Agne Erkelius. Även lokalhistorikerna Jan Sterner och Ulf Ivar Nilsson nämns av flera. Fast "Stigman Sotes saga" har kanske inte alla hört talas om – en återberättad medeltida myt om kärlek och död, med handlingen förlagd till de djupa skogarna mellan Hälsingland och Gästrikland.

Här intill listas läsarförslagen efter utgivningsår, en blandning av skönlitteratur och facklitteratur.

En bortglömd bok tycks dock vara Per Wikbergs folkrörelseroman ”De bröto bygd” från 1945, om när industrialismen kom till Norrsundet. Den hade ingen i minnet! Trots att berättelsen blev förebild till ett senare arbetarspel.

En orättvist förbisedd gästrikeförfattare är Anna Westberg (1946-2005) från Kungsgården och Sandviken. Båda hennes första romaner ”Paradiset” (1978) och ”Gyllene röda äpplen” (1979) sägs hämta sina miljöer ur det klass- och brukssamhälle hon kände.

Per Agne Eklund skildrade hamnstaden Gävle på 1850-talet i sin historiska roman "Tro, hopp och kärlek" 2007, den hör också hit.

Vinnare i Arbetarbladet Kulturs Gästriketävling blev Christina Norén, Storvik, Kerstin Kjellstorp, Sandviken och Susanne Norling, Gävle. Tack för utmärkta tips på gästrikelitteratur! Ni belönas med var sitt exemplar av ”Vattnet drar” av Madeleine Bäck.

Mer läsning

Annons