Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider på plats i Joe Hill-hemmet

/
  • Diktaren, debattören och Joe Hill-experten Göran Greider föreläser i Gävle om sin bok

Annons

Poetjournalist kallades Göran Greider i en artikel härom dagen. Inte alla ledarskribenter blir beskrivna så ljuvt.

Men beteckningen passar. Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten, samhällsdebattör – och svärmisk diktare. I höst aktuell med boken ”Städerna som minns Joe Hill” där han fritt blandar fakta och fabulering. Om amerikansk arbetarrörelse och om myten/martyren Joe Hill.

Anslaget är mycket romantiskt konstaterades i Arbetarbladets recension nyligen (12/9):

”Göran Greider tolkar tidigare Hill-historiker, allt är läst. Men inte minst framstår han som en schaman som vill frammana det förgångna genom att stå där Joe Hill stått och röra vid ting av symbolisk betydelse. Författaren tar ett ackord på en gitarr vari en del av askan efter Joe Hill strötts. Han håller varsamt i sina händer en blågrå kruka där aska också sägs ha förvarats. Han blir rörd.”

Greider för bland annat fram en teori om att Joe Hill var homosexuell.

En av städerna som minns arbetarhjälten Joe Hill (avrättad i Salt Lake City 1915) är som bekant Gävle. Joe Hills barndomsstad med numera ett Joe Hill-museum i hans före detta hem. Platsen har varit inspiration för Göran Greiders bok. I kväll, tisdag 29 augusti kommer Greider dit igen för att tala om ”Städerna som minns Joe Hill” i en föreläsning.

Passa på, för det kan bli passionerat.

Klockan 19, på Nedre Bergsgatan 28 i Gamla Gefle.

Mer läsning

Annons