Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande giftskåp

/
  • Från utställningen
  • Målning från utställningen
  • Från utställningen
  • Installation med pillerkartor och tomma läkemedelsförpackningar, i utställningen
  • Målning från utställningen

Annons

Alexander Smångs visar ett av de mest självutlämnande konstverk jag sett. Det är resterna av hans egen medicinförbrukning. Tömda pillerkartor efter ångestdämpande medel. Ett helt giftskåp fullt.

Giftskåpet finns att se i Galleri Elixir – beläget i Gävle sjukhus. Rätta platsen för konst som ropar hjälp! – och som också är en försynt tillrättavisning till vårdapparaten. Behövdes verkligen allt? Fanns det inget annat att göra?

”Jag tycker att psykofarmaka skrivs ut en aning lättvindig”, skriver Gävlekonstnären Alexander Smångs i en ändå ganska försiktigt återhållen kommentar till sitt bevismaterial.

Utställningen kallas lämpligt ”Lycka på recept”.

Den innehåller – förutom installationen av läkemedelsföpackningar bakom glasrutor – ett antal akrylmålningar som alla tycks uttrycka djup själslig oro. Det splittrade psyket återkommer som bild. I synnerhet ett rivigt och spretigt dubbelporträtt berör.

Smångs är född 1981, personuppgifter och läkarordinationer syns öppet. Trots att han inte känner oss, främlingar besökare.

Tre tabletter dagligen mot nedstämdhet. Sobril. Zoloft. Cipramil. Propavan. Theralen.

Ett naket ansikte med drag av sorgsen clown, möter oss också i en målning

Det är en liten och fragmentarisk utställning. Så försynt jämfört med konstnären Anna Odells ökända, arrangerade självmordsförsök.

Men kanske just därför mycket gripande.

Galleri Elixir ligger intill sjukhusets restaurang. Det är inget vanligt galleri utan ett möblerat rum där sjukhusanställda kan slå sig ner med sina lunchbrickor. Kanske en och annan doktor från vuxenpsykiatrin, eller avdelningschefer med sparkrav på agendan, får äta upp mer än de tänkt.

Mer läsning

Annons