Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbgoogla en pansartax

/
  • Benjamin Thorén har samlat över 23 000 slangord i ett lexikon.

Vet du vad "gubbgoogla" betyder? Om inte kan du ändå vara lugn. Benjamin Thorén har samlat 23 000 slangord i ett lexikon – men varnar för att använda den.

Annons

Efter att ha ställt samman ett slanglexikon som gavs ut av Bonnier 1996 har journalisten Benjamin Thorén fortsatt att leta och kartlägga uttryck.

– Efter den första boken har jag börjat om från början och nu har jag gjort den slanglista jag verkligen ville göra, säger han.

Bland orden han speciellt har fastnat för finns "gubbgoogla", som innebär man resonerar fram och tillbaka utan att komma fram till något, i stället för att ta fram sin telefon för att söka reda på svaret.

I boken listas slangord, deras betydelse och vilket år de första gången dokumenterats. Många uttryck har använts på olika vis genom åren. Slår man till exempel på slangordet "päron" får ser man att det 1910 används för "näsa" och 20 år senare som "huvud". På 1960-talet började man använda det när man snackade om en "förälder" – men även i stället för "tonåring".

På 1980-talet kunde man syfta på "ansikte", en "dum person" eller "spetsiga bröst" när man använde samma ord. Den senaste betydelsen av "päron" är "fotboll", vilket dök upp på 2000-talet.

Själv använder han slang för att krydda språket, men vågar inte slänga sig med vilka uttryck som helst.

– Jag skulle aldrig försöka mig på att snacka slang med ungdomar eller gå in i ett hiphopgäng och tro att jag kan hänga med. Jag borde ha skrivit en varningstriangel på boken: "använd den inte!", säger han med ett skratt.

Han gillar framför allt uttryck som bygger på ordlekar och förklarar fascinationen med att han är halvgöteborgare.

– Jag är inte född där eller någonting, men det ligger nog i generna att man gillar lite trista ordlekar. Jag älskar till exempel när man döper om byggnader och gator ... som när Globen döptes om till Ericson Globe och folk började kalla den för "IT-bubblan", säger han.

Ett annat favoritord har hängt med honom sedan han skrev sitt första slanglexikon på 1990-talet.

– Pansartax! Det är en favorit och betyder krokodil. Men jag har aldrig använt det, säger han. (TT)

Mer läsning

Annons