Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guillou frossar i 50-talet i nästa bok

/

Annons

Det handlar om amerikanska jeans och den förbjudna drycken Coca Cola i Jan Guillous kommande bok. Det betyder att han har hunnit fram till 1950-talet i sin romansvit om ”Det stora århundradet”.

Sjätte delen utkommer 31 augusti, under just titeln ”Äkta amerikanska jeans” och med en kromglänsande bil på omslaget.

Jan Guillou har företagit sig att skildra 1900-talets historia ur personligt perspektiv, genom människor som levde i det. Olika generationer och grenar av den fiktiva familjen Lauritzen är berättelsens röda tråd.

Totalt tio böcker sägs planerade, en om året och hittills har författarmaskineriet rullat väloljat. Men Guillou har själv beskrivit sitt romanprojekt som en kapplöpning med döden. Han kommer att ha fyllt 77 när det hela går i mål.

Romanerna har överlag mottagits positivt med några mindre stormar. Femte delen ”Blå stjärnan” väckte norsk ilska. Vissa ansåg att en frihetshjälte från andra världskriget svärtats ned.

Men i den nya boken råder fred. Handlingen utspelar sig i en tid när välståndet växer och något föds som aldrig tidigare funnit: en ungdomskultur. Huvudperson är den unga Eric, ur en tredje generation Lauritzens.

*

LÄS MER: Så här har Arbetarbladet Kultur tyckt om de tidigare böckerna:

Del 1. Del 2. Del 3. Del 4. Del 5.

Mer läsning

Annons