Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Sjökvist är död

/
  • Arkivfoto på Gustaf Sjökvist från 1982 när han dirigerade i Gävle.   Foto: Håkan Selén

En riktig körmästare har gått ur tiden. Gustaf Sjökvist är död.

Annons

Han är i Gävle kanske mest känd för att ha grundat Gävle Symfonikör 1982. I svenskt musikliv är han dock känd för att ha varit körledare i Storkyrkan i Stockholm i över 40 år och ledare för Radiokören i åtta år. Sedan 2012 var han också preses i Kungliga Musikaliska Akademien. Han växte upp i Hälsingland, och hade således en naturlig koppling till orkestern i Gävle.

Trots att han var flitigt efterfrågad, ägnade han mycket tid åt Gävle Symfonikör, som sjöng symfoniska verk tillsammans med Gävle symfoniorkester. Idén om kören uppstod efter en nyårskonsert på Gävle teater, när Sjökvist tog på sig uppgiften att leda en amatörkör som kunde komplettera orkestern.

På frågan om varför han fortsatte att ägna tid och möda åt kören, när större uppgifter krävde hans tid, svarade han (i en intervju med Arbetarbladet 1990):

– Du förstår, det är lättare att göra en amatörkör bra än att göra en bra kör bättre!

I en annan intervju, från några år senare, när han fyllde 50, fick han berätta om hur han arbetar som dirigent:

– Jag är en dålig repetitionsdirigent, jag saknar det där stora, stora intresset för att peta och fila. Eric Ericson till exempel är en fantastisk repetitionsdirigent, han älskar att snickra och putsa. Jag är nog mer en konsertdirigent. Och jag är intresserad av i stort sett all musik. Min uppgift är ju att till andra förmedla mina upplevelser av musiken. För detta krävs en teknisk beredskap att styra det man satt igång och en kraftfull uttrycksförmåga. Som dirigent är man en cirkusapa och det kan skrämma mig ibland. Men det lockar också!

Gustaf Sjökvist hade en egen kammarkör, och på körens Facebooksida tar de farväl av honom: ”Det är med stor sorg och oändlig tacksamhet som vi idag tar avsked av vår käre Gustaf. Trots en längre tids sjukdom musicerade du in i det allra sista. Gustaf, du var musik och gav musik. Minnet av dig och din gärning kommer att leva med oss länge, länge.”

Han var en återkommande bekantskap för Gävles musikälskare även i andra roller när han besökte Konserthuset.

Gustaf Sjökvist blev 71 år.

Mer läsning

Annons