Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvbra nyheter, kompostera biologen

/

Annons

Under det tidiga 2000-talet har vi varit i desperat behov av goda nyheter, vilket den chilenska cirkusen i media med upptagningen av gruvarbetarna från Hades visade. Nu kommer ett helt magasin som försöker gräva fram de lysande pärlorna i den av blod och olja kletiga jorden.

Good news magazine ska komma ut fyra gånger om året, med fokus på goda nyheter – tidskriften ska ”inspirera, stimulera och informera om positiva saker som sker i världen”, enligt chefredaktören Daniel Mendozas ledare.

Det brukar sägas, när krav på fler positiva nyheter i media ställs, att nyheter är det som bryter mot det normala, business as usual, med undertonen att det normala är gott och det som bryter är ont.

Med den tolkningen är Good news magazine inte ett gott tecken: en tidskrift som letar det goda i det onda istället för tvärt om.

Första numret har biologisk mångfald som tema, vilket blir problematiskt eftersom goda nyheter i sig är ett tema, och att snäva in sig ännu mer blir monotematiskt. Formatet är tilltalande, med Filter-känsla, även om långa texter à la Filter kräver skickliga skribenter skolade i ett journalistiskt berättande som inte används i mittfårans mediekanaler. I synnerhet en skribent som har titeln biolog fasthäftad på sin byline borde komposteras omgående.

Med det sagt har Good news magazine även bra sidor; jag läser reportaget om stadsodlingar med stort intresse, likaså rapporten från den hållbara stadsdelen Vauban i Freiburg, Tyskland.

Men i grunden är det sorgligt att ett magasin om goda nyheter ska kännas nödvändigt.

Mer läsning

Annons