Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelns glada dagar

/
  • Oväntat besök. Företag med tidigt utvecklat sinne för marknadsföring körde denna bil på Gävles gator. Bild ur Handelskammarens nyutkomna jubileumsbok.  Foto: Gävle Stadsarkiv

Annons

Kolla in pipen! Undrar hur det kändes att köra omkring med den här reklamlastbilen utstyrd som kaffepanna? Men en fräck idé var det ju, från företaget som redan 1927 gjorde sin första reklamfilm och senare gav uttrycket ”oväntat besök” särskild innebörd.

Bilden på kaffebilen återfinns i Mellansvenska Handelskammarens 100-årsjubileumsbok som kom ut i dagarna. Innehåller lokal näringslivshistoria. Läs: staplad dokumentation som vi inte tänker låtsas att vi orkat läsa rakt av. Men bildmaterialet är roligt. Inte enbart pampar och hedersordföranden, faktiskt.

Vad sjutton gör de på Handelskammaren? Själva kallar de sig företagens förlängda arm. Lobbyister. Handelskammaren företräder näringslivet helt enkelt. I alla frågor som rör affärsklimatet. Det kan handla om att arbeta för bättre svenska vägar och ge råd i skattefrågor, likaväl som att ha en representant på den hetaste affärsmarknaden – Kina.

Den nya boken är inbunden i värdigt mörkblå väv med kungligt guldtryck. Anspråkslös är väl kanske inte Handelskammarens slogan. Men här ges mycket Gävlehistoria, tjockt med fakta att bita i. Komprimerad information satt i perspektiv mot en allmän tidsaxel.

Hur omfattande källmaterial det finns åtkomligt från äldre tider vet vi ju inte. Men naturligtvis får man också en känsla av att inte få veta allt, till exempel om Handelskammarens agerande under andra världskriget.

Ur föreningens mindre glansfulla förflutna noteras Handelskammarens nej till förslaget 1937 om arbetsfri Första maj. Med hänvisning till att det vore skadligt för näringslivet om arbetarna fick vara lediga.

Ur Handelskammarens kuriosahistoria noteras att ett företag i Berlin 1924 söker en agent i Gävle för import av spatserkäppar och ridpiskor.

Och så häpnar vi över ett citat från grosshandlaren Gustaf Delin som ger sin bild av Gävle så här:

Orden skrevs till Handelskammarens 15-årsjubileum. 1932. Det svindlade är att man hör nästan precis samma tongångar i dag.

”Mellansvenska Handelskammaren för Gävleborgs och Dalarnas län Jubileumsbok 2007” har producerats av frilansjournalisten Tetha Åhs, Gävle. I redaktionskommittén finns även Handelskammarens VD Anders Franck, Catarina Hallenberg, Handelskammaren, samt Bengt W Elfström. Partybilderna från jubileumsfesten kunde de besparat oss och lagt ut på Bilddagboken istället. n

Mer läsning

Annons