Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häpna över 50-talet i Sandviken

/

Annons

Bortglömd – förutom bland sin tids nördar – är förmodligen science fiction-tidskriften ”Häpna!”. På det historiska första omslaget kunde man se två astronauter svävande i en svart rymd.

Tidskriften drömde om den fantastiska framtiden men hade själv inte någon vidare framtid. Den föddes i det optimistiska 1950-talet men levde bara tolv år.

På tisdag 10 maj kommer Sveriges science fiction-profil John-Henri Holmberg till Sandviken för att ge en föreläsning om fenomenet ”Häpna!”.

”Häpna!” publicerade science fictionnoveller och populärvetenskapliga artiklar om teknik. Ray Bradbury, Arthur C Clarke, John Wyndham och Poul Anderson – alla genrens stora författare introducerades. Över 200 hann det bli allt som allt innan det sista numret gavs ut våren 1966.

”Häpna!” hade höga ambitioner. Man publicerade exempelvis även poeten Elsa Graves dikt ”Måne”.

Författaren och sf-experten John-Henri Holmberg har ägnat sig åt att ge ”Häpna!” ett värdigt eftermäle. Förra året gav han ut en bok med ett urval klassiska Häpna-noveller. I boken tecknas dessutom tidskriftens historia, Holmberg skriver om författarna, om svensk science fiction och om tidsandan.

Varför dog ”Häpna!”? Under 1960-talet falnade den teknikoptimistiska framtidstron och ersattes av atomvapenskräck och Vietnamprotester, förklarar Holmberg i ”Häpna! – den slutgiltiga antologin” (Heidi förlag).

Hör honom berätta mer om när science fiction kom till Sverige, i Sandvikens Kulturcentrum 10 maj. Föredraget är en del i en serie arrangemang på tema ”Främmande världar”, om fiktiva världar i spel, film, konst och litteratur.

Mer läsning

Annons