Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Folkteaterns nya ledargäng

/
  • Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg ska leda Folkteatern in i framtiden.

Nu är den klar till slut, Folkteaterns nya konstnärliga ledning. Efter en ovanligt lång process. Chefsposten har stått tom sedan Michael Cocke lämnade den 2014.

Annons

På måndagen presenterades äntligen alla namnen. För det är flera. Den konstnärliga ledningen ska fortsättningsvis vara kollektiv.

Att dramatikern och regissören Kajsa Isakson skulle ingå har avslöjats tidigare. Nu vet vi också vilka som blir hennes kamrater: Mattias Brunn och Erik Uddenberg.

Det blev en trio. Men den ska då och då kompletteras med gästande konstnärer, det är också en nyhet.

”Vi är mycket glada över att få knyta tre så olika och mångfacetterade konstnärer till Folkteatern i Gävleborg, och vi ser fram emot att möta kommande gästande konstnärskap”, säger teaterchefen Marcus Hellsten.

Mattias Brunn presenteras som skådespelare, regissör och dramatiker. Han har tidigare varit knuten till bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Regionteater Väst, där han var en av ledarna för prisbelönta "projekt:ID". Hans arbete har ofta kretsat kring manlighetsnorm, maktstrukturer, identitet och sexualitet.

Under hösten står Mattias Brunn för regin till urpremiären av ”Kunskapens Frukt” av Liv Strömqvist på Borås Stadsteater, och efter årsskiftet spelar han i sin egen dramatisering av ”Männen med Rosa Triangel” på turné med Riksteatern.

Erik Uddenberg är dramatiker och dramaturg, sedan 90-talet knuten till Unga Klara. Han ligger bakom en stor del av teaterns produktioner, bland annat ”Uppfostrarna”, ”De ouppfostringsbara”, ”De jag egentligen är! Och ”Tillsammans är vi David”. Uddenberg är just nu också aktuell som manusförfattare till Suzanne Ostens kommande långfilm.

Kajsa Isakson har, som vi tidigare berättat, även hon arbetat för Unga Klara, satt upp Brecht och nyligen regisserat ”Släpp fångarne loss, det är vår!” på Västmanlands Teater.

Starkt engagemang för demokratifrågor, mänskliga rättigheter, normöverskridande, för unga människor och för deltagande kultur – detta syns förena Folkteatern och Folkteaterns nya konstnärliga ledning. I den meningen är namnen ingen överraskning.

”Mattias, Kajsa och Erik ska tillsammans och enskilt skapa och göra plats för nya konstnärliga riktningar men också värna om teaterns gemensamma och starka erfarenheter”, skriver Folkteatern Gävleborg i ett pressmeddelande.

Så kommer det att bli bra det här?

Högst troligt. Kärnan i dagens Folkteatern har visat sig vara en stark kollektiv kraft samtidigt som man varit öppen för samarbeten med gästande teaterarbetare och har gjort några av sina finaste föreställningar i gränsöverskridande uppsättningar. Allting talar för att det här öppna sättet att arbeta kommer att fungera fint också i framtiden.

En försiktig gissning – med tanke på den produktiva Erik Uddenberg – är att länet också kan få mer nyskriven dramatik.

”Jag är övertygad om att vår nya konstnärliga ledning kommer skapa en kompletterande, dynamisk och spännande utveckling, och att de kan utmana oss och samtidigt ta tillvara på Folkteaterns möjligheter och erfarenheter", uttalar sig Folkteaterns teaterchef Marcus Hellsten.

Det låter betryggande. Samma väg som förr – men plats för nya vyer. Och Gävletrions sammansättning är ju som sagt noga övervägd.

Mer läsning

Annons