Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får konstvärlden syrgas

/

Konsttidskrifter har inte för vana att öppna upp sina slutna cirklar för de nyfikna men oinitierade. Vilket inte nödvändigtvis behöver ses som kritik, inte heller Sportbladet har en öppen famn för läsare som har en dunkel bild av vad en offside är.

Annons

Artlover, som har hunnit komma ut med två nummer, är däremot en öppen konsttidskrift. Den kan liknas vid en person på en vernissage som bryter sig ur den svarta massan, hälsar och säger ”vad roligt att du kom!” Som chefredaktören David Castenfors skriver i den första ledaren: ”Jag får höra hur många är nyfikna på gallerivärlden men lätt känner sig vilsna i den vita kuben.”

För att undvika ett språk som stöter bort, är i stort sett alla artiklar skrivna som intervjuer, frågor och citat som gör Artlover till ett långt samtal, där samtalspartners byts ut när sidorna bläddras fram. Om man läser från pärm till pärm blir det dock aningen pladdrigt.

Ett roligt inslag är serien där personer utanför konstvärlden berättar om sitt konstintresse, som rockmusikern Pelle Almqvist från The Hives. Med nöje läser jag även intervjun med DN:s avpolletterade kritiker Lars O Ericsson som på snygga foton går omkring i Paris och ser butter ut.

Artlover skulle kunna vara en tidning om vad som helst. För ett annat ämne hade det inte nödvändigtvis varit bra, men för konstvärlden är det en skön syretillförsel med en tidskrift som vill berätta om konst på samma sätt som andra tidningar berättar om pop eller mode.

Mer läsning

Annons